Recept: Topla solata z lososom in kuskusom
Čeprav imajo solate sloves, da so lahkotne, pa je ta z lososom in kuskusom ter dodatkom koromača zelo bogata in nasitna. Losos je bogat z zdravimi maščobami in beljakovinami, ki jih lahko še povečaš, če namesto kuskusa v solato vmešaš lečo. Toplo solato lahko uživaš za kosilo ali večerjo.
Topla solata z lososom in kuskusom
Sestavine:
- 450-gramski lososov file; odstranjene koščice
- 1 čajna žlička soli; razdeljena na več delov
- črn poper
- 2 čajni žlički olivnega olja
- 2 limeti; razpolovljeni
- 1 skodelica kuskusa (ali leče)
- 1/3 glave kitajskega zelja
- 1 velika glava koromača
- 2 skodelici jagod; narezane na četrtine
Za jogurtov preliv:
- 1/2 skodelice navadega jogurta
- 1/2 skodelice olivnega olja
- sok 2 limet
- 4 čajne žličke medu
- 1/2 čajne žličke soli
- poper
- 1 majhen šopek drobnjaka; nasekljan
Priprava:
1. Pečico segrej na 175°C. Pekač obloži s peki papirjem.
2. Losos položi na peki papir s kožo na spodnji strani. Potresi s 1/2 čajne žličke soli in začini s črnim poprom. Pokapaj z olivnim oljem in limetinim sokom.
3. Postavi v pečico in peci 12-18 minut (termometer mora v sredini najdebelejšega dela mesa pokazati 60°C). Vzemi iz pečice in ribo pokrij z aluminijasto folijo.
4. Medtem ko se losos peče, pa lahko pripraviš kuskus po navodilu na embalaži.
5. Naredi jogurtov preliv: v srednje veliko posodo daj jogurt, olivno olje, limetin sok, med, sol in poper. Mešaj z metlico ali vilico, dokler niso vse sestavine dobro premešane. Nato vmešaj še drobnjak. Postavi v hladilnik.
6. Na večjem krožniku dobro premešaj kuskus, zelje in koromač z 2/3 jogurtovega preliva. Nato dodaj še jagode in nežno premešaj.
7. Losos z vilico razdeli na koščke in jih potresi po solati. Prelij s preostalim prelivom ter začini s soljo in poprom.
(Vir: A New Way to Food)