Recept: Topla solata z lososom in kuskusom

Čeprav imajo solate sloves, da so lahkotne, pa je ta z lososom in kuskusom ter dodatkom koromača zelo bogata in nasitna. Losos je bogat z zdravimi maščobami in beljakovinami, ki jih lahko še povečaš, če namesto kuskusa v solato vmešaš lečo. Toplo solato lahko uživaš za kosilo ali večerjo.

Topla solata z lososom in kuskusom

Sestavine:

  • 450-gramski lososov file; odstranjene koščice
  • 1 čajna žlička soli; razdeljena na več delov
  • črn poper
  • 2 čajni žlički olivnega olja
  • 2 limeti; razpolovljeni
  • 1 skodelica kuskusa (ali leče)
  • 1/3 glave kitajskega zelja
  • 1 velika glava koromača
  • 2 skodelici jagod; narezane na četrtine

Za jogurtov preliv:

  • 1/2 skodelice navadega jogurta
  • 1/2 skodelice olivnega olja
  • sok 2 limet
  • 4 čajne žličke medu
  • 1/2 čajne žličke soli
  • poper
  • 1 majhen šopek drobnjaka; nasekljan

Priprava:

1. Pečico segrej na 175°C. Pekač obloži s peki papirjem.
2. Losos položi na peki papir s kožo na spodnji strani. Potresi s 1/2 čajne žličke soli in začini s črnim poprom. Pokapaj z olivnim oljem in limetinim sokom.
3. Postavi v pečico in peci 12-18 minut (termometer mora v sredini najdebelejšega dela mesa pokazati 60°C). Vzemi iz pečice in ribo pokrij z aluminijasto folijo.
4. Medtem ko se losos peče, pa lahko pripraviš kuskus po navodilu na embalaži.
5. Naredi jogurtov preliv: v srednje veliko posodo daj jogurt, olivno olje, limetin sok, med, sol in poper. Mešaj z metlico ali vilico, dokler niso vse sestavine dobro premešane. Nato vmešaj še drobnjak. Postavi v hladilnik.
6. Na večjem krožniku dobro premešaj kuskus, zelje in koromač z 2/3 jogurtovega preliva. Nato dodaj še jagode in nežno premešaj.
7. Losos z vilico razdeli na koščke in jih potresi po solati. Prelij s preostalim prelivom ter začini s soljo in poprom.

(Vir: A New Way to Food)