Recept: Tortilja iz lanenega semena
Potrebuješ le 3 sestavine!
Lanene tortilje so mehke in upogljive zaradi lanenega semena ter hrustljave zaradi sveže zelenjave, poleg tega pa več kot enostavne za pripravo. Idealne so za hitro in zdravo kosilo, ki ga lahko pripraviš vnaprej in vzameš s seboj.
Tortilja iz lanenega semena
Sestavine:
- 1 skodelica zmletega lanenega semena
- 2/3 skodelice vroče vode
- 1/2 čajne žličke soli
Priprava:
1. V srednje veliki posodi zavri vodo. Dodaj sol (in po želji začimbe).
2. Ko se sol raztopi, vmešaj zmleto laneno seme in ugasni štedilnik. Posodo odstavi s štedilnika. Z leseno kuhalnico mešaj toliko časa, da laneno seme popolnoma absorbira vodo in nastane kepa testa (to običajno traja 1-2 minuti).
3. Vzemi testo iz posode in ga položi na nelepljivo površino (to je lahko silikonska podloga ali peki papir). Ko se nekoliko ohladi, ga razdeli na 4 enake dele.
4. Med dvema listoma peki papirja razvaljaj testo v tortiljo. Če želiš popolno okroglo tortiljo, položi na razvaljano testo okrogel predmet (lahko je to posoda) in ga obreži.
5. Na srednje vročem ognju segrej ponev in vanjo položi tortiljo. Če imaš ponev z nelepljivim dnom, potem ti je ni potrebno predhodno namastiti, saj bodo olja v lanenem semenu poskrbela, da se tortilja ne bo prilepila. V kolikor nimaš takšne ponve, pa jo namasti z malo kokosovega olja.
6. Tortiljo na prvi strani peci 40-60 sekund, odvisno od ponve in toplote. Med peko se bodo morda naredili mehurji, ki jih splošči z lopatico. Obrni tortiljo in jo na drugi strani peci približno 30 sekund.
7. Pečeno tortiljo položi na krožnik in jo takoj obloži z zelenjavo ali pa počakaj, da se nekoliko ohladi.
Ne spreglej pa tudi, kako narediš zdrav tortilja čips iz mandljeve moke in hrustljav guacamole s pistacijami!