Recept: Vanilijina in borovničeva skutina torta brez mlečnih izdelkov

Današnji recept, ki je zdrava različica tradicionalne skutine torte ali cheesecake-a, je poln sladkih in sočnih borovnic, ki jih preliješ po vrhu lahke vanilijeve in tofujeve kreme. Ta sladica je idealna za ljudi, ki so alergični na mlečne izdelke, zadovoljila pa bo tudi največje sladkosnede! Je popolnoma brez sladkorja in brez mlečnih izdelkov, a kljub vsemu sladka in slastna!

Vanilijina in borovničeva skutina torta brez mlečnih izdelkov

Sestavine:
Podloga:

  • 4 jedilne žlice stopljenega kokosovega olja + dodatno za namastitev
  • 150 g ameriških orehov (ali navadnih)
  • 150 g datljev, izkoščičenih in nasekljanih
  • 100 g ovsenih kosmičev

Za kremo:

  • 1 jedilna žlica koruzne moke/koruznega škroba
  • 2 jedilni žlici limoninega soka
  • 500 g čvrstega tofuja
  • 125 ml javorjevega sirupa
  • 2 jajci, rahlo stepeni
  • sredica iz 2 vanilijevih strokov
  • naribana lupinica 1 limone

Za preliv:

  • 200 g borovnic
  • 2 jedilni žlici javorjevega sirupa
  • 2 čajni žlički limoninega soka

Priprava:

1. Pečico predhodno segrej na 160°C. S čopičem razmaži malo olja po dnu in obodu pekača s premerom 20 cm.
2. Za podlogo: Orehe stresi v manjši pekač in jih praži v pečici približno 5 minut, dokler ne postanejo malo temnejše barve. Nato jih vzemi iz pečice in pusti, da se malo ohladijo. Ohlajene orehe stresi v multipraktik in zmiksaj v drobtinasto strukturo. Dodaj datlje, kokosovo olje in ovsene kosmiče. Miksaj toliko časa, dokler se zmes ne začne prijemati skupaj. Stresi v namaščen pekač in enakomerno razporedi ter rahlo pritisni ob podlago.
3. Za kremo: V skledi zmešaj koruzno moko/koruzni škrob in limonin sok v kremasto zmes. Prelij v multipraktik in dodaj vse ostale sestavine za kremo ter zmešaj do popolnoma gladke teksture.
4. Maso prelij po podlagi in peci 40 minut oz. dokler ni površina rahlo rjavo obarvana. Počakaj, da se malo ohladi, nato pa postavi v hladilnik za 2 uri.
5. Za preliv: V ponev stresi borovnice, dodaj javorjev sirup in limonin sok. Na srednje vročem štedilniku kuhaj približno 1 minuto oz. dokler se nekatere borovnice ne zmehčajo in razpočijo. Odstavi s štedilnika in pusti, da se preliv ohladi na sobno temperaturo.
6. Ohlajeno sirovo torto vzemi iz pekača in po vrhu prelij z borovnicami.