Recept: Veganski kremni sir
Chocolate Covered Katie
Brez soje, tofuja in iz samo štirih sestavin!
Če si alergična na laktozo ali se izogibaš njenemu uživanju, lahko zelo enostavno veganski kremni sir narediš kar doma in ga uporabiš v vseh receptih namesto klasičnega kremnega sira ali pa namažeš na toast.
Veganski kremni sir
Sestavine:
- 1 1/4 skodelice (150 g) indijskih oreščkov ali oreščkov makadamija
- 1/4 skodelice vode ALI jogurta brez laktoze (na primer kokosov ali sojin jogurt)
- 1 1/2 jedilne žlice belega ali jabolčnega kisa
- sol (po okusu)
- za jagodni kremni sir: osnovi dodaj 1/2 skodelice jagod + naravno sladilo (+ 1/8 žličke vanilijevega ekstrakta)
- za drobnjakov-čebulni kremni sir: osnovi dodaj 1 čajno žličko čebule v prahu in zmiksaj, na koncu pa ročno vmešaj 3-4 jedilne žlice sesekljanega drobnjaka
- za bučni kremni sir: izpusti vodo in vmešaj 2 čajni žlički cimeta, 3/4 čajne žličke pumpkin spice mešanice začimb, 1/2 čajne žličke vanilijevega ekstrakta, naravnega sladila po izbiri in 1 pločevinko bučnega pireja
Priprava:
1. Za bolj gladek kremni sir predhodno namoči oreščke v vročo vodo za 2-6 ur, nato pa jih odcedi in popivnaj do suhega.
2. Vse sestavine stresi v visoko zmogljiv blender ali multipraktik in zmiksaj. Dlje časa kot miksaš, bolj gladek bo kremni sir (približno 10 minut za zelo gladko konsistenco).
3. Shranjuj v hladilniku do 1 tedna ali v zamrzovalniku do nadaljnjega.
(Vir: Chocolate Covered Katie)