previous arrow
next arrow
Slider
previous arrow
next arrow
Slider

Recept: Zamrznjen čokoladni soufflé

Brez peke!

Soufflé je vsekakor zastrašujoča sladica. In s tem seveda ne mislimo njenega izgleda, ampak pripravo! Vse prepogosto se začne kot ambiciozni poskus, da bi očarali svoje povabljence, potem pa vse uplahne … dobesedno. Rešitev za to komplicirano sladico? Zamrzni jo.

Zamrznjen čokoladni soufflé

Sestavine:

  • 1 1/4 skodelice sesekljane polsladke čokolade
  • 2 skodelici sladke smetane
  • 1 čajna žlička čistega ekstrakta vanilije
  • 4 jajca
  • 1 skodelica sladkorja

Čokoladni preliv

  • 1/2 skodelica sesekljane polsladke čokolade
  • 1 skodelica težke smetane

Priprava:

1. Iz peki papirja izreži trakove, ki naj bodo tako široki, da so za dober centimeter višji od tvojih ramekin posodic in dovolj dolgi, da jih lahko zviješ v krog. V Vsak ramekin vstavi zavit peki papir in ga na zunanji strani prilepi na ramekin. Ramekine postavi na pladenj, ki ga lahko pospraviš v zamrzovalnik.
2. Naredi souffléje: Srednje veliko posodo napolni vodo, da sega 5 centimetrov v višino. Na srednje močnem ognju vodo zavri.
3. Čokolado za soufflé stresi v skledo in jo položi na posodo z vrelo vodo. Občasno premešaj, dokler se čokolado popolnoma ne stopi. Postavi na stran.
4. V posodi za kuhinjski mešalnik z nastavkom za stepanje zmešaj smetano in vanilijo, da se začnejo tvoriti vrhovi. Stepeno smetano prestavi v srednje veliko skledo in postavi v hladilnik.
5. Posodo mešalnika obriši, nato pa daj v posodo jajca in sladkor ter zmešaj. Posodo postavi nad lonec z vrelo vodo in nadaljuj z ročnim mešanjem, dokler se sladkor ne raztopi, 4 do 5 minut.
6. Posodo prestavi nazaj na mešalnik in stepaj, dokler se posoda na dotik ne ohladi, mešanica pa postane gosta in bleda, 4 do 5 minut. Dodaj stopljeno čokolado in premešaj, da se združi.
7. Nežno vmešaj stepeno smetano in mešaj, dokler se ne vkomponira. Mešanico enakomerno vlivaj v pripravljene ramekine (mešanica mora biti vsaj pol centimetra višja od roba ramekinov).
8. Souffléje postavi v zamrzovalnik in počakaj, da povsem zamrznejo – vsaj 2 1/2 uri ali pa čez noč.
9. Pred serviranjem pripravi čokoladni preliv: čokolado položite v srednje veliko skledo. V srednje velikem loncu na srednje močnem ognju segreje smetano. Čokolado prelij z vročo smetano in mešaj, da postane gladka masa.
10. Po vrhu souffléjev prelij po 2 do 3 jedilne žlice čokoladnega preliva.

(Vir: Erin McDowell)

Tell Us What You Think
0happiness0kiss0hilarious0embarrassed0indifferent0angry