Recept: Zdrava korenčkova torta
Izjemno okusna, sočna in zdrava korenčkova torta, ki jo boš brez slabe vesti lahko jedla še naslednje jutro za zajtrk!
Zdrava korenčkova torta
Sestavine:
Za torto:
- 1 nabito polna skodelica naribanega korenja
- 1/2 skodelice jabolčne čežane
- 1/3 skodelice olja
- 2 čajni žlički belega ali jabolčnega kisa
- 2 čajni žlički vanilijevega ekstrakta
- 1 1/2 skodelice pirine moke
- 1/2 čajne žličke sode bikarbone
- 3/4 čajne žličke soli
- 1 čajna žlička cimeta
- 1/3 skodelice + 2 jedilni žlici ksilitola ali eritritola
- dodatki: nastrgan kokos, sesekljani orehi, 1/2 skodelice rozin
Za premaz:
- 1/4 skodelice + 3 jedilne žlice kremnega sira
- 1/4 skodelice + 2 jedilni žlici grškega jogurta
- 4-5 jedilne žlice sladkorja v prahu
- 1/2 čajne žličke vanilijevega ekstrakta
Priprava:
1. Pečico segrej na 175°C.
2. Kvadratni ali okrogel pekač premera 20 cm namasti z malo maščobe, nato pa ga obloži s peki papirjem.
3. V mešalni skledi najprej zmiksaj korenje, čežano, olje, kis in vanilijev ekstrakt. Pusti počivati vsaj 10 minut, najbolje pa v hladilniku čez noč.
4. V drugi posodi zmešaj vse ostale sestavine. Mokro zmes zlij k suhi in premešaj, vendar le toliko, da se sestavine združijo (nikar ne pretiravaj!).
5. Maso zlij v pekač in zgladi površino.
6. Peci 30 minut oziroma dokler ne izvlečeš čistega zobotrebca.
7. Ta čas naredi premaz: Vse sestavine zmešaj v gladko kremo. Če imaš raje bolj redek premaz, dodaj še malo mleka.
8. Premaz namaži na ohlajeno torto in po želji posuj z barvnimi mrvicami, kokosovimi ali mandljevimi lističi itd.
9. Torto lahko hraniš v hladilniku 3-4 dni.
(Vir: Chocolate Covered Katie)