Recept: Zdrave sezamove kocke s čokolado
Datlji, kokos in tahini!
Ko združiš datlje, kokos in tahini, dobiš sladko-slan prigrizek ali sladico, ki je prijazna do tvoje postave. Brezglutenski priboljšek je prelit s čokolado, ki je sladkana z javorjevim sirupom.
Zdrave sezamove kocke s čokolado
Sestavine:
- 500 g medjool datljev
- 75 g (1/4 skodelice) tahinija
- 1 jedilna žlica kokosovega olja
- 1/4 čajne žličke soli
- 55 g (1/3 skodelice) sezamovih semen, prepraženih
- morska sol; za posipanje
Za čokoladni preliv:
- 35 g (1/3 skodelice) presnega kakava v prahu
- 75 g (1/3 skodelice) strjenega kokosovega olja
- 60 ml (1/4 skodelice) javorjevega sirupa
Priprava:
1. Namasti in obloži s peki papirjem pekač velikosti 21 x 9 cm.
2. Datlje zmiksaj v multipraktiku v majhne koščke. Dodaj tahini, olje in sol. Zmiksaj v gladko zmes. Pretresi v skledo. Vmešaj sezamova semena. Z žličo preloži v pekač in zgladi površino. Postavi v hladilnik za 4 ure oziroma dokler se zmes ne strdi.
3. Dva pekača za piškote obloži s peki papirjem. Strjeno sezamovo zmes vzemi iz pekača. Z vročim in suhim nožem izreži kocke, ki jih postavi na peki papir. Postavi v hladilnik.
4. Za kakavov preliv: Vse sestavine stresi v skledo, ki jo postavi nad posodo z vrelo vodo. Konstantno mešaj, dokler ne nastane gladka krema. Odstrani z ognja in pusti ohlajati 2 minuti.
5. Z dvema vilicama si pomagaj pomakati datljeve kocke v čokoladni preliv. Postavi nazaj na obložen pekač. Postavi v hladilnik za 10 minut.
6. Potresi z malo soli in postavi nazaj v hladilnik za 30 minut. Shranjujte v nepredušno zaprti posodi v hladilniku do 1 tedna.