fbpx

Se ne moreš upreti slaščicam v popoldanskih urah? To je razlog…

Zdaj obstaja znanstveni razlog, zakaj nam zapaše sladka hrana.

Tudi tebi ni najbolj jasno, zakaj se ne moreš upreti slastnemu kosu čokoladne torte, potem ko si pojedla precej obilno kosilo? Pravzaprav obstaja znanstvena razlaga, zakaj hrepenimo po vseh teh okusnih prepovedanih živilih.

Znanstveniki so ugotovili, da vsi začnemo dan z dobrimi nameni, a naša volja se začne tekom dneva zmanjševati in zato se večina med nami popoldan že zelo težko upira slastnim – in prepovedanim – dobrotam, katerim bi se morali čim bolj izogibati.

Zjutraj precej lažje povežeš nezdravo hrano, kot so torte, čips, hamburgerji in pice z negativnimi mislimi in izkušnjami. Te negativne misli lahko vključujejo slabost, bolečino, prenajedanje, strah in celo smrt v nekaterih primerih.

V popoldanskih urah pa ta močan jutranji odpor počasi začne pojenjati in na nezdravo hrano začnemo gledati precej bolj pozitivno in ne tako slabo.

Raziskovalci z Univerze v Liverpoolu in Flinders Univerze v Adelaidu (Avstralija) so opravili psihološki eksperiment, imenovan “impliciten združevalni preizkus” na 304-ih ženskah, starih med 17 in 25. Med izvajanjem eksperimenta so skupinam vsako uro v popoldnevu prikazovali slike in besede, nato pa jih prosili, da ocenijo svoje pozitivne in negativne reakcije. Besede so bile: smrt, bolečina, zloraba, počitnice, mavrica, mir in ljubezen. Te besede so potem pomešali s čipsom, čokolado, burgerji, pico in torto.

Reakcije na besede, ki niso bile povezane s hrano, je bilo zelo preprosto oceniti kot pozitivno ali negativno, vendar, bolj ko se je dan prevešal v pozno popoldne, bolj je nezdrava hrana postajala privlačna in bila ocenjena kot pozitivna.

Dan lahko začneš odločena, da boš jedla zdravo, vendar se ta odločnost tekom dneva postopoma manjša, hrepenenje po nezdravi hrani pa se začne večati. In tudi vedno več izgovorov najdeš zanje!

Zato nikar ne bodi preveč jezna nase, ko sredi popoldneva v slaščičarni naročaš kos čokoladne torte (ali sladoledno kupo). Znanost pravi, da si enostavno ne moreš pomagati!

Če pa si na dieti in se izogibaš sladkorju, pa lahko svojo sladkosnednost potešiš z zdravimi recepti, ki jih najdeš tukaj.

0 Comment

Leave a comment