Sezonska hrana, ki krepi imunsko odpornost: Kaj jesti jeseni

Ko se dnevi krajšajo in temperature počasi padejo, naše telo potrebuje več podpore, da ohrani energijo in močan imunski sistem. Jesen je popoln čas, da na krožnik postavimo sezonsko hrano, bogato z vitamini, minerali in antioksidanti, ki pomagajo preprečevati prehlade in utrujenost.

Prav jesenska živila so tista, ki jih naše telo v tem obdobju najbolj potrebuje. Spoznajte živila, ki telo segrejejo in nasitijo ter naravno krepijo našo odpornost.

Jabolka – vsakodnevni vir zdravja

Jabolko (Foto: Unsplash)
Ni naključje, da pregovor pravi “eno jabolko na dan odžene zdravnika stran”. Jabolka so jeseni na vrhuncu sezone in polna vitamina C, vlaknin in antioksidantov, ki pomagajo pri razstrupljanju telesa in krepitvi imunskega sistema.

Nasvet: jejte jih z lupino, saj vsebuje največ hranil. Odlična so tudi pečena z malo cimeta in medu – popolna jesenska sladica, ki ogreje dušo in telo.

Buče – kraljice jeseni

Oranžna buča - Modna.si
Oranžna buča (Foto: Pixabay)
Buče so simbol jeseni in to z dobrim razlogom. So bogate z betakarotenom, ki se v telesu pretvori v vitamin A, ki je pomemben za zdravje kože, oči in sluznic. Vsebujejo tudi vlaknine za dobro prebavo in cink, ki podpira imunski sistem.

Poskusite jih v juhah, pirejih, pečeno v pečici namesto krompirja ali celo kot osnovo za zdrave muffine.

Zelena zelenjava – za moč in ravnovesje

Zelena zelenjava (Foto: prostooleh / Freepik)
Brokoli, ohrovt, zelje in blitva so prava zakladnica vitaminov C, K in železa. Zaradi vsebnosti klorofila pomagajo pri razstrupljanju telesa in uravnavanju energije.

Korenje in korenasta zelenjava

Korenje (Foto: Pixabay)
Korenje, rdeča pesa, pastinak in repa so odlična izbira za jesenske dni. So naravni vir energije in pomagajo pri regeneraciji telesa.
Poleg tega korenasta zelenjava pomaga ohranjati zdravo črevesje, kar je ključnega pomena za močno odpornost.

Česen in čebula – naravna antibiotika

Česen - Modna.si
Česen (Foto: RawPixel)
Česen in čebula nista le okusna dodatka jedem, temveč tudi ena najučinkovitejših naravnih zaščit pred virusi in bakterijami. Vsebujeta spojine, ki spodbujajo imunski sistem in delujejo protivnetno.
Najbolje delujeta surova – poskusite jih v omakah, prelivih ali dodajte juhi tik pred koncem kuhanja.

Citrusi – eksplozija vitamina C

Citrusi (Foto: Pixabay)
Čeprav jih povezujemo z zimo, so pomaranče, mandarine in grenivke odličen dodatek jesenskemu jedilniku.
Zaradi visoke vsebnosti vitamina C pomagajo preprečevati prehlade in pospešujejo absorpcijo železa iz rastlinske hrane.

Topli napitki in začimbe za odpornost

Čaj v skodelici - Modna.si
Topel čaj (Foto: Freepik)
Jeseni je pomembno, da telo ohranjamo toplo tudi od znotraj. Vključite ingver, cimet, kurkumo in med v čaje, smutije ali tople napitke z mlekom. Te začimbe ne le ogrejejo, temveč tudi krepijo imunski odziv in izboljšujejo prebavo.

Oreščki in semena – energija v malem

Semena in oreščki (Foto: RawPixel)
Orehi, mandlji, bučna in sončnična semena so odličen vir omega-3 maščobnih kislin, cinka in vitamina E.
Ti hranilni “mini paketki” pomagajo pri regeneraciji celic in uravnavajo hormone, kar jeseni še posebej koristi telesu, ki se prilagaja hladnejšemu vremenu.

Jesenski meseci ponujajo popolno priložnost, da s preprostimi, lokalnimi živili okrepite zdravje in dobro počutje. Namesto prehranskih dopolnil posezite po tem, kar nam ponuja narava: jabolka, buče, česen, korenje in oreščke. Telo bo hvaležno, imunski sistem pa bo pripravljen na vse izzive, ki jih prinašajo hladnejši meseci.