fbpx

Si imela v puberteti akne? Potem imamo zate odlično novico!

Če si bila ena izmed mnogih nesrečnih duš, ki so trpele za hudo obliko aken v svojih najstniških letih (ali pa trpiš za njimi zdaj), potem boš izjemno vesela te novice, saj bo pravici končno zadoščeno!

Izkazalo se je, da ljudje, ki so imeli akne v obdobju odraščanja, se bodo starali veliko počasneje kot njihovi kolegi, ki imajo že od nekdaj čisto kožo. Ja, maščevanje je sladko.

Raziskava, ki je razkrila to dejstvo je bila objavljena v reviji Journal of Investigative Dermatology.

Raziskovalci so analizirali 1.205 dvojčic in ugotovili, da so imele tiste, ki so prebolele akne, na koncu njihovih kromosomov zaščitne kapice (ali telomere). Z drugimi besedami: tvoji geni so vrelec mladosti.

Ok, mogoče malo pretiravamo. Ampak telomeri preprečujejo kromosomom, da bi oslabeli, oslabele kromosome pa se povezuje s staranjem. Zato se ljudje, ki imajo daljše kromosome počasneje starajo kot tisti s krajšimi kromosomi.

Študija sicer ni izrecno pokazala, da bodo ljudje, ki nikoli niso imeli aken, prve znake staranja opazili že v zgodnji odrasli dobi, vendar pa je študija definitivno prinesla odlične novice za vse nekdaj mozoljaste obraze.