Sladkanje po mehiško: Čokoladni taco
Ko smo že mislili, da nas beseda “taco” ne more spraviti v še boljšo voljo, se je kar naenkrat pojavil recept za slastne čokoladne tacose. Domača čokoladna skorjica z gladko čokoladno kremo, smetano in sadjem. Morda bo to od zdaj naprej tvoja najljubša sladica, ki jo boš postregla svojim gostom.
Čokoladni taco
Sestavine (za 4-6 oseb):
Za čokoladno skorjico:
- 2 velika jajčna beljaka
- 1/2 skodelice kokosovega sladkorja
- 1/3 skodelice pirine moke
- 2 jedilni žlici presnega kakava v prahu
- 5 jedilnih žlic nesoljenega masla, sobne temperature
- 1/2 čajne žličke vanilijevega ekstrakta
- sprej proti prijemanju
Za čokoladno kremo:
- 2/3 skodelice sesekljane temne čokolade
- 1 jedilna žlica kokosovega olja
- 1 skodelica sladke smetane
Dodatki:
- 1 1/2 skodelice sladke smetane
- 2 jedilni žlici kokosovega sladkorja
- 2 skodelici sadja
- 1/2 skodelice stopljene čokolade
Priprava:
1. Pečico predhodno segrej na 175°C. Na dva velika pekača položi peki papir in posprejaj s kuharskim sprejem proti prijemanju.
2. Naredi čokoladne tacose: V srednje veliki posodi z metlico stepi jajčna beljaka in sladkor. Vmešaj še moko in kakav v prahu. Dodaj maslo in vanilijo in zmiksaj do gladkega.
3. Maso preloži na peki papir (približno 2 jedilni žlici za eno skorjico), med njimi pa pusti vsaj 5 cm prostora. Maso oblikuj v kroge, ki naj bodo debeli približno 3 mm.
4. Piškotne skorjice peči približno 7 do 9 minut, da izgleda površina pečena, rob pa začne postajati temnejše rjave barve.
5. Zdaj je zalo pomembno, da delaš hitro. S spatulo odstrani vse skorjice s peki papirja in jih nežno ovij okoli kuhinjskega valjarja oziroma nečesa ovalnega (lahko je tudi kozarec), da piškot postane taco oblike. Če so se nekateri piškoti vmes že preveč ohladili in se nočejo lepo upogniti, jih za 1 minuto postavi nazaj v pečico ali pa segrej v mikrovalovni pečici. Upognjene pusti, da se popolnoma ohladijo in strdijo.
6. Naredi čokoladno kremo: V srednje veliki ognjevarni posodi stopi čokolado in kokosovo olje v mikrovalovni pečici in vsakih 15 sekund premešaj. Pusti ohlajati na sobni temperaturi (nikar ne postavi v hladilnik!).
7. V posodi stepi 1 skodelico sladke smetane. Nežno vmešaj stepeno sladko smetano v ohlajeno stopljeno čokolado. Pokrij s folijo in postavi v hladilnik.
8. Naredi stepeno smetano: V posodi stepi 1 1/2 skodelice sladke smetane in kokosov sladkor.
9. Sestavi tacose: V taco skorjico dodaj 2 jedilni žlici čokoladne kreme, nato je na vrsti sadje, zaključi pa s stepeno smetano, nekaj koščki sadje in stopljeno čokolado (narediš tako kot za čokoladno kremo).