Slastni recept: Čokoladna torta iz črnega fižola
Brezglutenska, veganska čokoladna torta iz črnega fižola in brez vsebnosti oreščkov.
Izjemno okusna in enostavna torta za pripravo, saj vse sestavine le zmiksaš skupaj in zamrzneš. Podlogo lahko narediš čisto po svoje in uporabiš katerakoli semena ali oreščke (ali celo ovsene kosmiče), ki so ti všeč ali jih imaš na zalogi.
Čokoladna torta iz črnega fižola
Sestavine:
Za podlogo:
- 1/2 skodelice neslanih bučnih semen
- 1 medjool datelj
- 1/2 jedilne žlice kokosovega olja
- 1 jedilna žlica agavinega sirupa
Krema:
- 1 skodelica kuhanega (odcejenega in opranega) črnega ali rjavega fižola (lahko vloženega)
- 3 jedilne žlice agavinega sirupa
- 2 jedilni žlici riževega, ovsenega ali kateregakoli drugega mleka iz oreščkov
- 2 jedilni žlici kokosovega olja, stopljenega
- 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
- 1/2 čajne žličke soli
- 3 jedilne žlice kakava v prahu
Priprava:
1. Vse sestavine za podlogo, razen agavinega sirupa, zmiksaj v multipraktiku. Nato dodaj še agavo in ponovno zmiksaj, da postane zmes homogena.
2. Zmes pretresi v okrogel pekač premera 10 cm in podlogo pritisni ob dno. Postavi v zamrzovalnik, ta čas pa naredi kremo.
3. Vse sestavine za kremo, razen kakava v prahu, zmiksaj v visokozmogljivem blenderju. Ko je zmes gladka, odstrani približno 3 jedilne žlice kreme in jo prihrani za okrasni vzorec. K zmesi v blenderju dodaj kakav v prahu in zmiksaj do gladkega.
4. Čokoladno kremo prelij po podlogi in zgladi površino. Svetlo kremo prelij po vrhu tako, da narediš vzorec. Torto lahko okrasiš tudi z dodati po želji (kokosovi lističi, mandljevi lističi, zdrobljeni oreščki itd.).
5. Postavi v zamrzovalnik za vsaj 4-5 ur, da se torta strdi.
6. Preden jo postrežeš, jo za nekaj minut postavi na sobno temperaturo, da se nekoliko odtaja.