Slastni recept: Kokosova panna cotta z mandarino

Ali ni čudovito, ko klasična elegantna sladica dobi moderno preobrazbo? Italijansko panna cotto lahko zaslediš na menijih mnogih restavracij, vendar na žalost v le bolj ali manj klasični verziji. Ker jo je zelo enostavno narediti tudi doma (dokaz je izjemno kratek seznam sestavin), ti predstavljamo recept za panna cotto iz kokosovega mleka z okusom mandarine – sadeža, ki je trenutno popolnoma v sezoni. Buon appetito!

Kokosova panna cotta z mandarino

Sestavine:

  • 8 večjih mandarin
  • 2 čajni žlički želatine v prahu (ali 3/4 čajne žličke agar agarja)
  • 1 pločevinko polnomastnega kokosovega mleka
  • 1/4 čajne žličke soli
  • 1/3 skodelice + 2 jedilni žlici sladkorja (navadnega ali kokosovega)
  • 1 strok vanilije, prerezan na pol

Priprava:

1. 7 mandarin prereži na pol in jih ožemi. Sok prelij v ponev in po vrhu enakomerno potresi želatino (ali agar agar). Kuhaj na zmernem ognju 5-10 minut.
2. V drugi ponvi zmešaj kokosovo mleko, sol, 1/3 skodelice sladkorja in polovičko stroka vanilije ter kuhaj na zmernem ognju približno 5 minut. Vmes občasno premešaj.
3. Odstrani z ognja in vzemi ven pol stroka vanilije. Postopoma vmešaj gelasto mandarinino zmes v kremo. Zmes prelij v merilno posodico z izlivom.
4. Tekočino razporedi v 6 kozarcev in jih nato postavi v hladilnik za vsaj 2 uri oziroma čez noč.
5. Preden postrežeš panna cotto, preostalo mandarino razkosaj, koščke pa olupi – mandarinin sok obvezno shrani.
6. V manjši ponvi zavri olupljene koščke mandarine, mandarinin sok, 2 jedilni žlici sladkorja ter preostalo polovico vanilijevega stroka. Nato ogenj zmanjšaj in med konstantnim mešanjem kuhaj še toliko časa, da se sladkor popolnoma stopi, tekočina pa nekoliko zgosti – približno 2 minuti.
7. Panna cotto postrezi tako, da vsako okrasiš s koščkom ali dvema mandarine in eno ali dvema jedilnima žlicama sirupa.

Slastni recept: Kokosova panna cotta z mandarino
(Liz Andrew)