Slastno in zdravo: Medene kroglice iz temne čokolade, fig in orehov

Medene kroglice iz temne čokolade, fig in orehov so zdrava in slastna izbira, ko ti pade ‘cukr’. Z medom, figami in čokolado so popolno praznično darilo ali priboljšek po večerji, poleg tega pa jih je veliko lažje narediti, kot si morda misliš.

Medene kroglice iz temne čokolade, fig in orehov

Sestavine:

  • 140 g posušenih fig (najboljšemehke in debele)
  • 1/4 skodelica medu
  • 1/4 čajna žlička čistega ekstrakta vanilije
  • 3-5 jedilnih žlic vroče vode
  • 1/2 skodelice srednje grobo sesekljanih kandiranih orehov ali sesekljanih praženih orehov
  • 225 g temne čokolade (75% kakava); drobno sesekljane in razdeljene
  • grobo mleta sol; neobvezno

Priprava:

1. Če so tvoje fige precej čvrste in suhe, jih pet minut namakaj v vroči vodi, nato pa jih odcedi in ožemi. Če so fige mehke in sočne, jih ni treba namakati. V blenderju ali multipraktiku zmiksaj fige, med, vanilijo in 2 žlici vroče vode. Mešaj, dokler ni masa popolnoma gladka – postrgaj po straneh in po potrebi dodaj do 2 jedilni žlici vroče vode. Pire mora biti popolnoma gladek, gost in ne tekoč.
2. Figov pire preloži v skledo in vmešaj nasekljane orehe. Z jedilno žlico ali majhno zajemalko za sladoled zajemaj maso in kroglice polagaj na pekač obložen s peki papirjem. Če je masa premehka, jo za 20 minut postavi v zamrzovalnik. Ko porabiš vso maso, postavi pekač v zamrzovalnik za vsaj eno uro ali za nekaj dni.
3. Ko so kroglice ohlajene, pripravi čokolado. Manjšo kozico napolni do polovice z vodo, jo zavri in nato odstavi. Na kozico položi posodo tako, da se delček dna dotika vode. V posodo stresi 2/3 čokolade. Počakaj, da je vsaj pol čokolade stopljene, nato pa začni z mešanjem. Kuhaj še nekaj minut in odstavi. Vmešaj še preostalo 1/3 čokolade in mešaj toliko časa, da je vsa čokolada stopljena. Počakaj, da se čokolada toliko ohladi, da je malo hladnejša od tvoje telesne temperature (preveri na zapestju ali pod spodnji ustnico).
4. Pekač za piškote obloži s peki papirjem.
5. Delaj hitro, da se čokolada ne strdi. Po eno kroglico vzemi iz zamrzovalnika in jo pomoči v čokolado (pomagaj si z žlico in polij čokolado po kroglici). Z vilico nežno dvigni iz čokolade kroglico in z ročajem vilice nekajkrat nežno butni ob svojo roko, da odstraniš odvečno čokolado. Z dnom vilice postrgaj ob rob posode in kroglico položi na peki papir (pomagaj si z zobotrebcem). Po želji po vrhu potresi grobo mleto sol. Postopek ponovi z vsemi kroglicami.
6. Ko vse kroglice obliješ s čokolado, preostanek le-te polij preko oblitih kroglic na peki papirju. Ko se čokolada strdi, so kroglice pripravljene na uživanje.
7. Hrani jih v neprodušno zaprti posodi na sobni temperaturi, saj so takšne najbolj slastne za uživanje.

(Vir: Sinxy Kitchen)