Slastno in zdravo: Presna karamelna jabolčna pita

Ozračje se ohlaja, listje spreminja svojo barvo, na vrtu pa je vse manj pridelkov. To pomeni, da se bliža jesen, ko so na vrhuncu sezone jabolka. Iz njih lahko narediš ogromno slastnih jedi, kot so pecivo iz jabolk in sira brie, pečena jabolka z ovsenimi kosmiči in jabolčna pita brez testa, danes pa ti predstavljamo še recept za izjemno presno karamelno jabolčno pito brez rafiniranega sladkorja.

Presna karamelna jabolčna pita

Sestavine:
Za podlogo:

  • 1 skodelica orehov
  • 1 skodelica rezin

Za kremo:

  • 5 jabolk
  • 1/2 skodelice rozin
  • 4 jedilne žlice agavinega sirupa
  • 4 jedilne žlice limoninega soka
  • 1 čajna žlička cimeta v prahu
  • 1/2 čajne žličke mešanice začimb za bučno pito

Za karamelo:

  • 4 jedilne žlice mandljevega masla
  • 2 jedilni žlici agavinega sirupa
  • 2 jedilni žlici olja
  • 4 jedilne žlice vode

Priprava:

1. Za kremo: Jabolka olupi in nareži na 3 mm debele rezine.
2. V posodo s pokrovom ali zip vrečko daj jabolka, 1/2 skodelice rozin, agavin sirup, limonin sok, cimet in mešanico začimb za bučno pito ter dobro pretresi, da se vse sestavine premešajo.
3. Vse skupaj dehidriraj dve uri in vmes nekajkrat premešaj. Namen tega je, da se jabolka nekoliko zmehčajo in da se okrepi okus.
4. Za podlogo: V multipraktiku zmiksaj orehe in 1 skodelico rozin, da nastane lepljiva zmes. To traja nekaj minut.
5. Zmes pritisni ob dno in 5 cm v višino po obodu okroglega pekača s premerom 20 cm.
6. Postavi v zamrzovalnik za pol ure, da se strdi.
7. Za karamelo: V blenderju zmiksaj mandljevo maslo, agavin sirup, olivno olje in vodo v gladko zmes.
8. Jabolčno zmes iz dehidratorja razporedi po zamrznjeni podlogi, preko pa enakomerno polij karamelo. Po želji lahko postaviš še za pol ure v hladilnik.