Domov » Prehrana & Recepti » Slastno in zdravo: Veganske cappuccino skodelice

Slastno in zdravo: Veganske cappuccino skodelice

Prehrana & ReceptiRecepti
Slastno in zdravo: Veganske cappuccino skodelice
📷 Lazy Cat Kitchen

Si ljubiteljica kave? Poleg tega pa obožuješ zdrave sladice? Današnji recept je združenje obeh dobrot, ki bo potešil tvojo željo po sladkosnednosti. Veganske cappuccino skodelice so polne zdravih maščob iz indijskih oreščkov in antioksidantov iz kakava v temni čokoladi.

V kolikor nisi ljubiteljica kave pa jo lahko v receptu tudi preprosto zamenjaš z dodatkom presnega kakava.

Veganske cappuccino skodelice

Sestavine:

  • 250 g temne (vsaj 70%) čokolade; razlomljene
  • 1 skodelica (140 g) indijskih oreščkov; čez noč namočenih v vodi
  • 6 jedilnih žlic (90 ml) kokosove kreme/smetane
  • 3-4 jedilne žlice javorjevega sirupa
  • 3-4 jedilne žlice instant kave
  • nekaj kapljic vanilijeve esence (neobvezno)
  • 1 jedilna žlica presnega kakava v prahu

(Lazy Cat Kitchen)

Priprava:

1. Naredi čokoladne skodelice: Na vodni kopeli ali v mirovalovni pečici stopi 200 g temne čokolade (za 24 skodelic). Zajem po eno jedilno žlico čokolade in jo zlij na sredino papirnate ali silikonske skodelice za muffine, nato pa jo s hrbtno stranjo žlice razmaži po celotni notranjosti skodelice. Skodelice nato postavi za vsaj 15 minut v zamrzovalnik.
2. Odcedi indijske oreščke in jih na grobo sesekljaj z nožem.
3. Naredi “mlečno” plast: 1/4 indijskih oreščkov stresi v visokozmogljiv blender in dodaj 3 jedilne žlice agavinega sirupa in 6 jedilnih žlic kokosove kreme. Zmiksaj do gladke konsistence. Morda boš morala vmes s silikonsko lopatico postrgati stranice blenderja.
4. Ko je prva porcija indijskih oreščkov zmiksana, postopoma v treh delih dodaj še preostale 3/4. Zmiksaj v gladko kremo. Masa bo postala zelo gosta, zato vmes vsake toliko časa malo premešaj kremo z lopatico. Posusi kremo in če se ti zdi premalo sladka, dodaj še malo javorjevega sirupa.
5. Naredi kavino plast: Na vodni kopeli počasi stopi še preostanek (50 g) temne čokolade. Nato vmešaj 1/2 skodelice (120 ml) “mlečne” plasti, ki si jo pravkar naredila. Instant kavo stopi v 1 jedilni žlici tople vode in dodaj v zmes. Dobro premešaj, poskusi in prilagodi sladkost svojemu okusu.
6. Počakaj, da se krema ohladi – vsake toliko časa jo malo premešaj, da preprečiš nastanek “skorjice” na površini.
7. Sestavi skupaj: Čokoladne skodelice vzemi iz zamrzovalnika in jih do polovice zapolni s kavino zmesjo, po vrhu pa prelij z “mlečno” zmesjo. Postavi v zamrzovalnik za 1-2 uri.
8. Pred uživanjem s čokolade odlepi papirnate/silikonske skodelice in po vrhu potresi malo kakava ali cimeta v prahu za pravi cappuccino izgled. Shranjuj v zamrzovalniku v neprodušno zaprti posodi.