Slastno in zdravo: Veganski vaflji iz ajdove moke

Popoln zajtrk za konec tedna!

Vaflji. Slastni, vendar pa nič kaj zdravi. No, le če jih pripraviš iz napačnih sestavin. In danes ti predstavljamo božanski recept, ki ne vsebuje ne bele moke in ne jajc, po vrhu vsega pa je noro okusen in bo več kot potešil tvojo sladkosnednost.

Nimaš pekača za vaflje? Maso lahko spečeš tudi na ponvi v obliki ameriških palačink.

Veganski vaflji iz ajdove moke

Sestavine (za 4 vaflje):

  • 1 1/2 skodelice mandljevega mleka
  • 1/4 skodelice + 1 jedilno žlico stopljenega kokosovega olja
  • 1 1/3 skodelice ajdove moke (v prah zmlete ajde)
  • 3 jedilne žlice kakava v prahu
  • 1/2 čajne žličke pecilnega praška
  • ščep soli
  • 2x po 1 čajno žličko vanilijevega ekstrakta
  • 1 skodelica kokosovega jogurta
  • 1 čajna žlička naribane limonine lupinice
  • 1 jedilna žlica javorjevega sirupa + za preliv
  • jagode ali drugo sadje za serviranje
  • užitna zelišča in rože (neobvezno)

Priprava:

1. V ponev vlij mandljevo mleko in 1/4 skodelice kokosovega olja ter segrej na srednjem ognju.
2. V večji posodi zmešaj ajdovo moko, kakav v prahu, pecilni prašek in sol. Vmešaj mandljevo mleko s kokosovim oljem in 1 čajno žličko vanilijevega ekstrakta.
3. Segrej pekač za pečenje vafljev in ga s pomočjo čopiča premaži s kokosovim oljem. Vlij nekaj mase in peci toliko časa, da postane vafelj hrustljav.
4. Ta čas, ko se vaflji pečejo, v večji posodi zmešaj kokosov jogurt z limonino lupinico, javorjevim sirupom in 1 čajno žličko vanilijevega ekstrakta.
5. Vafelj na krožniku postrezi tako, da ga obložiš s kokosovim jogurtom, svežim sadjem ter užitnimi zelišči in rožami. Čisto na koncu prelij še z javorjevim sirupom.