fbpx

Slastno in vegansko: Tapioka puding

Če imaš rada chia puding, potem ti bo zagotovo všeč tudi današnja različica iz tapioke. Tapioka je škrobnato živilo, bogato z različnimi minerali in vitamini (vitamini B kompleksa, kalcij, kalij, fosfor, železo, magnezij, vlaknine) in ne vsebuje glutena. V zadnjem času je zelo priljubljeno dodajanje skuhanih (prozornih) tapiokinih kroglic v čaje, danes pa ti bomo predstavili recept za eno od najbolj priljubljenih sladic iz tapioke – tapioka puding, ki ga lahko uživaš za zajtrk, malico ali kot zdravo sladico.

Tapioka puding

Sestavine:

  • 1/3 skodelice tapioka kroglic
  • 3/4 skodelice vode
  • 1 pločevinka kokosovega mleka
  • 1/3 skodelice javorjevega sirupa ali kokosovega sladkorja
  • ščep soli
  • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
  • Za serviranje: mandljevi lističi, nastrgan kokos, kokosovi lističi, oreščki, sveže sadje,…

Priprava:

1. V kozico nalij vodo in dodaj tapiokine kroglice ter jih namakaj 30 minut. Vode po pretečenem času ne odlij.
2. Dodaj kokosovo mleko in ščep soli ter kuhaj na srednje močnem ognju, da začne nežno vreti. Nato kuhaj 10 do 15 minut na zelo nizkem ognju, dokler se zmes ne zgosti. Vmes občasno premešaj.
3. Odstavi z ognja in počakaj 15 minut, da se nekoliko ohladi. Vmešaj javorjev sirup in vanilijev ekstrakt (če si želiš čokoladni puding, vmešaj tudi 1-2 jedilni žlici presnega kakava).
4. Postrezi toplo ali pa preloži puding v posodo s pokrovom in postavi v hladilnik čez noč.

Če imaš rada zdrave pudinge, potem nikar ne spreglej tudi recepta za brezmlečni bananin puding in avokadov puding po receptu Kourtney Kardashian!