Slastno in zdravo: Presni cimetovi kvadratki
Le redko kaj lahko prekosi še vroče cimetove zvitke ali v originalu “cinnamon rolls “… razen morda današnja presna različica! Mehke in slastne presne cimetove kvadratke krasi bogata kokosova glazura, oreškasta podlaga pa je odišavljena s kardamomom. Tvojo sladkosnednost bodo na zdrav način potešili katerikoli dan v letu, idealni pa so v prazničnem času, ko vse diši po cimetu.
Presni cimetovi kvadratki
Sestavine:
Kardamom podlaga:
- 1 skodelica indijskih oreščkov
- 7 datljev
- 1/4 čajne žličke vanilije v prahu
- 1 čajna žlička kokosovega olja
- 1/2 čajne žličke kardamoma
- ščep soli
Cimetovo polnilo:
- 1 skodelica datljev (približno 15-17 datljev)
- 1 jedilna žlica cimeta
- 2 jedilni žlici kokosovega olja
- ščep soli
- 1/4 čajne žličke vanilijevega ekstrakta
Kremasta kokosova glazura:
- 1/4 skodelice kokosove kreme ali kokosovega masla*
- 1 čajna žlička agavinega sirupa (neobvezno)
*Če nimaš kokosove kreme lahko zmešaš malo kokosovega olja, agave in kokosove moke (približno 1 merica olja na 3 merice moke).
Priprava:
1. V multipraktiku zmiksaj vse sestavine. Dodaj datlje in miksaj še toliko časa, da nastane lepljiva konsistenca.
2. Pekač velikosti 10 x 15 cm obloži s peki papirjem. Zmes razporedi po pekaču in jo pritisni ob dno.
3. V visoko zmogljivem blenderju zmiksaj vse sestavine za cimetovo polnilo, da nastane gladka krema.
4. Zmes enakomerno razporedi po vrhu podlage. Postavi v zamrzovalnik za 15-20 minut.
5. Razreži na 6 do 9 kvadratov.
6. Kokosovo kremo segrej na 42°C in jo prelij po vrhu kvadratkov. Pekač postavi za nekaj minut v zamrzovalnik, da se glazura nekoliko strdi ali pa se kar takoj posladkaj (mi smo za slednje!).