Šok terapija za hitrejšo rast las

Si želiš hitrejšo rast las? Trenutno najbolj popularna metoda je “šok terapija” ali po angleško “inversion method”. Najprej naneseš olje z masažnimi gibi na lasišče, nato pa obrneš glavo navzdol za kratek čas. Tisti, ki to prakticirajo že nekaj časa trdijo, da se na ta način poveča pretok krvi v lasišču, ki spodbuja k delovanju mirujoče lasne mešičke in tako se poveča rast las. Znanstvenih dokazov za to, da bi lasje zaradi tega resnično kaj hitreje rastli pa žal še ni. Zdravniki ta pojav razlagajo kot rezultat večje higiene in sprostitve, ne pa kot rezultat neke čudežne metode. Kakorkoli, zakaj je ne bi preizkusila kar sama v praksi in nam poročala o rezultatih?

1. korak: Izberi olje
Nobenega posebnega pravila ni, katero olje je najboljše za to metodo. Med naravnimi lahko izbiraš med olivnim, kokosovim, oljem grozdnih pečk, maroškim arganovim oljem,…
Če si želiš pomirjajoči učinek pa izbiraj med aromatiziranimi olji ali pa navadnemu olju dodaj kakšno kapljico eteričnega olja. Ker “šok terapija” vključuje masažo, izberi tak vonj olja, ki te pomirja.

2. korak: Ogrej olje
Segrej okoli 3-4 jedilne žlice olja. V skledo ali umivalnik z vročo vodo položi stekleničko z izbranim oljem. Olje naj se v vodni kopeli segreva okoli minuto oz. dokler ni toplo na dotik. Tvoj cilj je povečati krvni pretok v lasišču in toplo olje bo povečalo zadržanje krvi v celicah lasišča. Vendar pazi, olja ne smeš pregreti, saj si nihče ne želi opečenega lasišča!

3. korak: Nanesi olje na lasišče
Če si na katerem predelu doživela izgubo las, potem olje najprej nanesi na ta predel in nato še na ostalo lasišče. Lasišče prekrij zgolj s tanko plastjo olja, za kar ne potrebuješ velikih količin.

4. korak: Olje razčeši po dolžini las
Če so tvoji lasje nagnjeni k lomljenju ali cepljenju, razčeši olje vse do konic las. Lasje se lomijo in cepijo, če jim primanjkuje vlage in hranil. Naravna olja pri tem zelo pomagajo. Če imaš skodrane lase, bodi zelo, zelo previdna pri razčesavanju ali pa ta korak raje preskoči, saj si ne želiš še več izpadlih las.

5. korak: Nežno masiraj lasišče
Z blazinicami prstov 4 minute masiraj lasišče. Prste premikaj v majhnih krogih najprej v smeri urinega kazalca nato pa še v obratni smeri. Poleg prstnih blazinic lahko uporabiš tudi dlani, saj masirajo večjo površino lasišča naenkrat. Osredotoči se na problematične predele, vendar ne pozabi na ostalo lasišče. 😉 Pomembno je tudi, da nisi pregroba z masiranjem, saj lahko nenamerno izpuliš lase ali celo poškoduješ lasne folikle.

6. korak: Obrni glavo navzdol
To lahko narediš nad kopalno kadjo ali umivalnikom, lahko pa se vsedeš na stol ali kavč in se skloniš naprej. Ni pomembno, kje boš to izvajala, važno je samo to, da ti je udobno v tem položaju in da lasje ohlapno visijo navzdol. Zapri oči in se sprosti.

7. korak: V tem položaju ostani 4 minute
Ta korak omogoča olju da se vsrka v lasišče, hkrati pa se poveča količina krvi v lasišču. Nekajkrat globoko vdihni in izdihni. Ne misli na nič. Sprosti se. Ta korak je neke vrste meditacija.

8. korak: Dvigni glavo in se normalno vsedi
Ne smeš biti predolgo v položaju z glavo navzdol, saj ti lahko povzroči nezdravo visok krvni tlak. Ta metoda tudi ni priporočljiva za osebe z zelo nizkim ali povišanim krvnim tlakom, če imaš težave z ušesi, za srčne bolnike, za ljudi s kilo ali nosečnice. Položaj z glavo navzdol je problematičen, saj bi lahko poslabšal stanje bolezni ali povzročil še kakšno dodatno poškodbo.

9. korak: Olje naj ostane na laseh čim dlje
Če imaš zelo suho lasišče, je olje sploh zelo dobro pustiti gor čim dlje. Najboljši rezultat boš dosegla, če boš olje pustila na laseh vsaj nekaj ur oz. najbolje kar čez noč. S plastično vrečko ali kapico za tuširanje si prekrij lase, da ne bo olje zašlo na kakšno oblačilo, pohištvo ali posteljo. Olja na laseh ne puščaj dlje kot čez noč, saj lahko to povzroči kontra efekt. Lasni folikli se zaradi olja lahko zamašijo, kar privede do izpadanja las.

10. korak: Lase si dobro umij
Pomembno je, da vse ostanke olja dobro spereš z las in pri tem ne uporabljaj agresivnega šampona, saj bodo šamponi z višjim pH-jem od 7 popolnoma odstranili naravna olja iz tvojih las. Preglej sestavine in se izogibaj sestavin kot sta sodium laureth sulfate in sodium lauryl sulfate. Na splošno pa imajo vsi šamponi, ki so namenjeni suhim lasiščem primeren pH.

11. korak: Ponavljaj postopek na 3-4 tedne
Najboljši učinek bo, če boš ta postopek ponavljala zaporedoma 7 dni nekje na obdobje 3 tednov, nič prej, saj lahko prepogosta uporaba lase preveč namasti in zamaši lasne mešičke, kar zmanjša potencial rasti las.
Rezultati se razlikujejo od osebe do osebe. Nekateri vidijo rezultat že po prvem tretmaju, medtem ko drugi, z večjimi težavami na lasišču, morda ne boste videli rezultatov tudi več mesecev. Ampak, kot veš, vztrajnost je lepa čednost! 😉