Spoznaj 5 najboljših živil za čisto in sijočo kožo
Saj poznaš tisti pregovor: Si, kar ješ. Čeprav ne drži dobesedno, pa je v njem kljub vsemu nekaj resnice – zdravo prehranjevanje vodi do zdravega telesa. Če boš jedla veliko hitre, nezdrave hrane, se boš zelo verjetno tudi počutila precej nezdravo.
Hrana, ki jo uživaš, ima poleg vpliva na izgled tvojega telesa tudi vpliv na izgled tvoje kože. Zdrava koža se začne od znotraj – pri zdravi prebavi, če smo natančni. In katera živila bi morala za sijočo kožo vključiti v svojo prehrano?
1. Fermentirana živila
Lakto-fermentirana živila so bogata z biološko dostopnimi hranili, ki kožo hranijo od znotraj. Postopek lakto-fermentacije pomaga pred-prebaviti hrano, tako da so hranila koži in telesu bolj dostopna za uporabo. Ta živila so tudi odlična za izboljšanje prebave, saj vsebujejo prebiotike in probiotike s širokim spektrom. V svoje vsakdanje obroke čim prej dodaj kislo zelje, kefir in kimchi.
2. Zelena listnata zelenjava
Pomisli na brokoli, listnati ohrovt in zelje. Te kapusnice vsebujejo ogromno žveplenih spojin, ki pomagajo razstrupljevati kožo, da je lepa, jasna in sijoča.
3. Jagodičevje in granatno jabolko
Ta živila so bogata z antioksidanti in protivnetnimi živili ter hranili, ki so v podporo proizvodnji kolagena in pomagajo zaščititi kožo pred UV žarki in poškodbami prostih radikalov.
4. Živila bogata z omega-3 maščobnimi kislinami
Dober primer živil, ki vsebujejo omega-3 maščobne kisline so laneno seme, losos, sardine in chia semena. Omenjena živila vlažijo in gladijo kožo od znotraj navzven, poleg tega pa so tudi protivnetna. Vnetje je krivo za različne vrste kožnih težav, vključno z izsuševanjem in izgubo tonusa kože, saj povzroča razgradnjo kolagena.
5. Živila bogata z beta karotenom in pro-vitaminom A
Te vrste živil, med katere spadata tudi korenje in sladek krompir, pomagajo pomladiti kožo in spodbuditi obnavljanje celic. Avokado je prav tako poln karotenoidov, ki polepšajo kožo, poleg tega pa vsebujejo tudi dobre maščobe, ki so pomlajevalne in vlažilne ter pripomorejo k temu, da telo lažje absorbira karotenoide, saj so topni le v maščobi.