Spoznajte 5 najboljših živil za čisto in sijočo kožo

Saj poznate tisti pregovor: Si, kar ješ. Čeprav ne drži dobesedno, pa je v njem kljub vsemu nekaj resnice – zdravo prehranjevanje vodi do zdravega telesa. Če boste jedli veliko hitre, nezdrave hrane, se boste zelo verjetno tudi počutili precej nezdravo.

Hrana, ki jo uživate, ima, poleg vpliva na izgled vašega telesa, tudi vpliv na izgled vaše kože. Zdrava koža se začne od znotraj – pri zdravi prebavi, če smo natančni. In katera živila bi morali za sijočo kožo vključiti v svojo prehrano?

1. Fermentirana živila

Lakto-fermentirana živila so bogata z biološko dostopnimi hranili, ki kožo hranijo od znotraj. Postopek lakto-fermentacije pomaga pred-prebaviti hrano, tako da so hranila koži in telesu bolj dostopna za uporabo. Ta živila so tudi odlična za izboljšanje prebave, saj vsebujejo prebiotike in probiotike s širokim spektrom. V svoje vsakdanje obroke čim prej dodajte kislo zelje, kefir in kimchi.

2. Zelena listnata zelenjava

Pomislite na brokoli, listnati ohrovt in špinačo. Ta živila vsebujejo ogromno žveplenih spojin, ki pomagajo razstrupljevati kožo, da je lepa, čista in sijoča.

3. Jagodičevje in granatno jabolko

Ta živila so bogata z antioksidanti in protivnetnimi živili ter hranili, ki so v podporo proizvodnji kolagena in pomagajo zaščititi kožo pred UV žarki in poškodbami prostih radikalov.

4. Živila bogata z omega-3 maščobnimi kislinami

Dober primer živil, ki vsebujejo omega-3 maščobne kisline so laneno seme, losos, sardine in chia semena. Omenjena živila vlažijo in gladijo kožo od znotraj navzven, poleg tega pa so tudi protivnetna. Vnetje je krivo za različne vrste kožnih težav, vključno z izsuševanjem in izgubo tonusa kože, saj povzroča razgradnjo kolagena.

5. Živila bogata z beta karotenom in pro-vitaminom A

Te vrste živil, med katere spadata tudi korenje in sladek krompir, pomagajo pomladiti kožo in spodbuditi obnavljanje celic. Avokado je prav tako poln karotenoidov, ki polepšajo kožo, poleg tega pa vsebujejo tudi dobre maščobe, ki so pomlajevalne in vlažilne ter pripomorejo k temu, da telo lažje absorbira karotenoide, saj so topni le v maščobi.