Spoznaj vsakdanje živilo, ki vsebuje OGROMNO vitamina D

Vitamin D, ki je pomemben za imunski sistem, regulacijo hormonov in stabilizacijo razpoloženja, olajša pomembne procese v celotnem telesu. Vendar pa večina med nami ne zaužije dovolj tega pomembnega vitamina. Ker je eden glavnih virov vitamina D sonce, turobna zima predstavlja veliko težavo pri zadovoljevanju dnevnega vnosa.

Vitamin D deluje kot steroid v telesu in uravnava rast več kot 200 genov. Tako kot ljudje tudi rastline in živali potrebujejo izpostavljenost temu vitaminu, še zlasti zato, ker obstajata dve vrsti. Vitamin D2 prihaja iz rastlin in velja za “manj aktivnega” kot njegov sorodnik D3. Ker vitamin D3 izvira iz živalskih virov, je zato bolj verjetno pomanjkanje pri tistih, ki sledijo rastlinski prehrani.

Gobe so sveti gral vitamina D

Pomembno je tudi omeniti, da se sinteza vitamina D dogaja različno hitro pri različnih tenih kože. 10-minutno izpostavljenje 10 odstotkov površine telesa na dan, na primer rok in obraza, bo zadostovalo. Ker pa se sinteza vitamina D s starostjo zmanjšuje, se ta količina povečuje, ko ljudje postajajo starejši. Poleg tega pa tisti s temnejšimi teni kože potrebujejo od dva do trikrat toliko, da popolnoma absorbirajo hranilo.

Ampak, ker je sonce v zimskem času le redko na nebu, si moramo pomagati s prehranskimi dodatki ali pa živili, ki vsebujejo vitamin D. Med slednjimi ga izjemno veliko vsebujejo pogosto spregledane gobe.

Gobe vsebujejo biološko uporaben vitamin D, podoben živalskim proizvodom, ki naravno absorbira hranilo, potem ko sedi na soncu. Užitne gobe naj bi vsebovale enako vrsto vitamina D, kot bi jo zaužili s prehranskimi dodatki. Posegaj po tistih gobah, ki rastejo na prostem, saj imajo te, zaradi izpostavljenosti soncu, najvišje vrednosti vitamina D.

Vse pravice pridržane © 2023 Modna.si