fbpx

Strah pred javnim nastopanjem včasih prehiti celo strah pred smrtjo

Ob svetovnem dnevu javnega nastopanja – Vsak lahko odpravi tremo ali strah pred nastopom.

Eden najpogostejših strahov med ljudmi je strah pred javnim nastopanjem. V nekaterih raziskavah se celo uvršča na prvo mesto in prehiti strah  pred smrtjo ali boleznijo. Ta petek obeležujemo svetovni dan javnega nastopanja, spretnost in umetnost prepričljive komunikacije pred občinstvom. »Če se soočate s strahom pred javnim nastopanjem, obstaja način, kako ga lahko v celoti odpravite. Ključna je temeljita in pravilna priprava, kar pomeni strnjena vsebina, ki se jo vadi na glas in se ob tem gleda v ogledalo. Pomembno je, da si vzamemo dovolj časa za pripravo. Nastop, ki ga začnemo pripravljati zgolj večer pred dogodkom, ne bo tako učinkovit kot tisti, ko se začnete pripravljati že teden dni prej,«

Strokovnjakinja za javno nastopanje in komuniciranje Andreja Jernejčič - Modna.si
Strokovnjakinja za javno nastopanje in komuniciranje Andreja Jernejčič

pojasnjuje strokovnjakinja za javno nastopanje in komuniciranje Andreja Jernejčič, ki je na to temo izdala že več knjig, med njimi tudi enega izmed najobsežnejših priročnikov v Sloveniji z naslovom »Popoln javni nastop: odpravite tremo, bodite samozavestni in več prodajte«.

»Marsikdaj mi ljudje povedo, da pred nastopom niso spali, da se spopadajo s tremo, pozabijo besedilo ali pa se sploh ne pripravljajo, ker se jim to ne zdi pomembno. Osebno na svojih treningih javnega nastopanja vsakemu posamezniku, ne glede na to, ali je gospodarstvenik, politik, vodja, dijak, dokažem, da s smiselno vsebinsko pripravo, ko se izpostavi tudi ključne točke in ustrezno vajo, lahko popolnoma vsak doseže popolni nastop. Ključno je, da poleg pravilne priprave ostanemo, kar smo, govorimo iz srca in iskreno. Šele, ko se dobro pripravimo in poznamo vsebino, bomo na odru blesteli, bili spontani in sproščeni. Dober nastop zahteva veliko priprave,« še dodaja sogovornica.

V 16-letih delovanja je izdala že 6 knjig, med drugim tudi Popoln javni nastop, ki je obsežen priročnik in vključuje vse, kar je povezano z nastopanjem, ter Za zmago na odru, krajši priročnik s pregledom nujnih stvari, ki jih je dobro, da jih pozna vsak, ki se poda na nastop, pa naj bo na konferenci, predavanju, v medijih, družabnih omrežjih, na internetu, pred študenti, sestanku ali konferencah, naj bo govor na rojstnem dnevu, poroki ali pred zaposlenimi. Že pred leti je razprodala knjigo Skrivnost javnega nastopanja.