Švedinja Loreen se je z zmago na Evroviziji 2023 pridružila elitni evrovizijski skupini tekmovalcev

Loreen piše zgodovino na Evroviziji 2023!

Švedska tekmovalka je zmagala na vsakoletnem glasbenem tekmovanju, ki ji je prinesla drugo zmago in jo povzdignila v elitno kategorijo dvakratnih zmagovalcev.

Loreenina pesem “Tattoo” ji je na tekmovanju prinesla 583 točk, njen najbližji zasledovalec pa je bila Finec Käärijä s pasmijo “Cha Cha Cha”, ki je osvojil 526 točk. Slovenska skupina Joker Out se je z 78 točkami uvrstila na 21. mesto.

Loreen je prvič zmagala na Evroviziji leta 2012 s pesmijo Euphoria. Tudi takrat je zastopala Švedsko. Z drugo zmago pa je zdaj tudi druga oseba, ki je več kot enkrat zmagala na Evroviziji – to je leta 1980 in 1987 za Irsko uspelo Johnnyju Loganu.

S sinočnjo zmago pa se je Švedska izenačila z Irsko kot država, ki je največkrat zmagala na Evroviziji. Obe državi sta na tekmovanju zmagali sedemkrat.

Gotovo je, da bo Švedska gostila glasbeno tekmovanje leta 2024. Običajno je, da zmagovalna država naslednje leto gosti tekmovanje, letos je po zmagi Ukrajine leta 2022 izjemoma temovanje gostovalo drugouvrščeno Združeno kraljestvo zaradi še vedno trajajoče vojne v Ukrajini.