Domov » Lepota & zdravje » Tako negativno stres vpliva na tvoj izgled

Tako negativno stres vpliva na tvoj izgled

Lepota & zdravjeZdravje
Tako negativno stres vpliva na tvoj izgled
📷 Unsplash

In kako to preprečiš!

Zagotovo si že ugotovila, da stres zelo negativno vpliva na tvoje počutje. Morda postaneš živčna, razdražena ali jezna. Morda utrujena in brezvoljna. Ampak, ali si prepoznala tudi znake stresa na svoji koži in laseh? Morda nepravilnosti na koži sploh niso posledica uporabe (napačne) vlažilne kreme ali pa pomanjkanja ključnih hranil iz prehrane.

Spoznaj pet načinov, kako lahko stres vpliva na tvoj izgled…

1. Postarana koža
Stres lahko uničuje antioksidante v celicah, zaradi česar so bolj ranljive za poškodbe, ki jih povzročajo prosti radikali, lahko pa se vmešajo tudi v popravilo DNA-ja. Ko se to zgodi, se lahko znaki staranja, kot so gube in tanjšanje kože, hitreje pokažejo na naši koži.

2. Izbruhi mozoljev
Če te je že kdaj pred prvim zmenkom ali izpitom presenetil gromozanski mozolj, to zelo verjetno ni bilo naključje. Povezava med stresom in izbruhi mozoljev bi lahko bila povečana proizvodnja maščobe v koži. Razlog pa se lahko skriva tudi v tem, da stres vpliva na koncentracijo sladkorja v krvi, hormonsko ravnovesje ali imunski sistem, vse to pa lahko igra ključno vlogo pri neprijetnih izbruhih mozoljev!

3. Izpadanje las
Preveč stresa lahko katastrofalno vpliva na prebavo. Deluje proti odzivu našega telesa na počitek in presnovo, ki je potreben za prebavo hrane in pravilno absorbiranje hranil. In kakšno zvezo ima to z izpadanjem las? Lasje so ena izmed prvih stvari, ki terjajo davek, če telo ne absorbira dovolj vitaminov, mineralov ali beljakovin. Če tvoji lasje postajajo vse redkejši, potem je za to zelo verjetno kriv stres.

4. Kožni izpuščaji in draženje
Stres vpliva na imunski sistem. Kožni izpuščaji, srbečica ali razdražena koža so lahko vsi znaki, da imunski sistem ni srečen. Stres lahko celo sproži izbruhe kroničnih kožnih stanj, kot so ekcem, psoriaza in rozacea.

5. Temni kolobarji okoli oči
Obstajata dva pogosta razloga za te neprivlačne “pandaste oči”. Eden je pomanjkanje spanja, ki je pogosto povezan s stresom, ko konstantno razmišljaš o tem, kaj vse še moraš postoriti, drugi pa je lahko povezan z alergijami ali intoleranco na hrano, ki kaže na to, da imunski sistem ne deluje pravilno, kar pa je prav tako lahko posledica stresa.

Spoznaj tri super živila, ki ti lahko pomagajo pri blaženju stresa:

  • Ashwagandha: Je pravi zeliščni junak, ko gre za obvladovanje stresa. Ashwagandha je znana po pomirjujočih, anti-anksioznih učinkih in sposobnosti zniževanja ravni stresnih hormonov. Če jo zaužiješ zjutraj, lahko spodbuja energijo čez dan, v kolikor pa jo boš zaužila zvečer, pa ti bo pomagala do bolj kvalitetnega spanca. Rezultat? Bolj mirna boš tako ti, kot tudi tvoja koža.
  • Vitamin C: Poleg tega da podpira naš imunski sistem, je vitamin C nujno potreben tudi za tvorbo kolagena – ključna beljakovina, ki ohranja našo kožo mladostno ter pomaga pri popravljanju in zdravljenju. Ko smo pod stresom se kolagen porablja veliko hitreje, kar pa je še en potencialni razlog, zakaj se koža hitreje stara in zakaj v stresnem obdobju problematična.
  • Magnezij: Včasih znan kot “naravni pomirjevalec”, je magnezij zelo priljubljen med nutricionisti, saj pomaga pri spopadanju s stresom, blaži tesnobo in spodbuja boljši spanec.