Domov » FIT » TEM živilom se strogo izogibaj, če želiš imeti bolj raven trebuh

TEM živilom se strogo izogibaj, če želiš imeti bolj raven trebuh

FITLepota & zdravjePrehrana & Recepti
TEM živilom se strogo izogibaj, če želiš imeti bolj raven trebuh
📷 Caroline Einhoff

Če je tvoj cilj bolj raven trebuh, potem bi vsekakor morala začeti telovaditi in pa seveda tudi paziti na prehrano. Žal ne obstaja ena sestavina, ki bi jo lahko vključila v prehrano in imela po nekaj dneh ploski trebuh, zato je zelo pomembno, da spoznaš tiste, ki sabotirajo tvoj napredek.

Spoznaj 8 živil, katerim se za raven trebuh čim bolj izogibaj…

Sir

Študija, objavljena v American Journal of Clinical Nutrition je pokazala, da je prehrana, bogata s srednjedolgimi verigami trigliceridov, v primerjavi z dolgimi verigami trigliceridov zmanjšala količino trebušne maščobe. Trigliceridi z dolgimi verigami so prisotni v mlečnih izdelkih. To sicer ne pomeni, da so mlečni izdelki popolnoma prepovedani, saj obstajajo tudi zdrave možnosti, kot je grški jogurt, ki telo oskrbi s proteini in kalcijem. Sir pa je po drugi strani poln kalorij in nasičenih maščob. V kolikor si želiš ožji pas, potem oponašaj Francozinje in se izogibaj predelanemu, topljenemu siru, trdega pa uživaj v zmernih porcijah.

Gazirane pijače

Gazirane pijače so večinoma sladkane z umetnimi sladili in visokofruktoznim koruznim sirupom. Glede na študijo objavljeno v Journal of Nutrition, uživanje večjih količin fruktoze povzroči povečane vrednosti intraabdominalne maščobe. Nič kaj boljše pa niso niti dietne gazirane pijače. Raje uživaj vodo obogateno s svežim sadjem, ki bo veliko bolje hidrirala tvoje telo, poleg tega pa je prav tako okusna.

Predelano meso

Meso je lahko zdrav del tvoje prehrane. Telo oskrbi z velikimi količinami beljakovin za vzdrževanje nivoja energije in proizvodnjo novih mišičnih celic. Vendar pa izdelki iz predelanega mesa pogosto vsebujejo visoke vrednosti nasičenih maščob (ja, tudi slanina), zaradi česar niso ravno prijatelji ravnega trebuha. Raje izbiraj rastlinske vire beljakovin ali pusto meso, kot so piščanec na žaru in ribe, da zaužiješ svojo dnevno dozo beljakovin.

Alkohol

Vzorec pitja alkohola je prav tako pomemben kot izbira alkoholne pijače, je pokazala opravljena raziskava. 30 dni trajajoča študija je razkrila, da so imeli ljudje, ki so zaporedoma popili več kozarcev alkoholne pijače, pa tudi če je bilo to le enkrat tedensko, več abdominalne maščobe od tistih, ki so alkohol pili bolj redno in v manjših količinah. Kaj to pomeni zate? Ni se ti treba povsem odpovedati alkoholu, le omeji uživanje na eno kozarec alkoholne pijače na dan. Strokovnjaki celo priporočajo uživanje manjšega kozarca rdečega vina vsak dan pri večerji, saj naj bi delal čudeže na tvoj kardiovaskularni sistem, medtem ko oskrbi tvoje telo z močnimi antioksidanti.

Sadni sokovi

Tako kot gazirane pijače je večina sadnih sokov na trgovinskih policah polna aditivov, sladil in, ja, visokofruktoznega koruznega sirupa. Enako velja za pakirane smutije, ki jih lahko kupiš v živilskih trgovinah. Naredi si uslugo in si raje sama doma naredi sokove in smutije, v katere dodaj sveža ali zamrznjena živila.

Kruh

Predelani ogljikovi hidrati, kamor spada kruh, so še ena skupina živil, katerih uživanje bi moralo biti omejeno. Ena študija je pokazala, da prehrana bogata z “gostimi acelularnimi ogljikovimi hidrati” spodbuja vnetja v telesu in povečanje telesne mase. Jutranji toast poskusi zamenjati z nečim zdravim – pomisli na beljakovine in sadje. Morda boš celo opazila razliko v nivoju energije skozi ves dan. To pa ne pomeni, da je kruh popolnoma prepovedan. Občasno si lahko privoščiš polnozrnate različice, ki vsebujejo več hranilnih snovi, poleg tega pa te tudi nasitijo za dlje časa.

Dietna živila

Čeprav imajo nekatera živila in napitki oznako dietno in vsebujejo malo kalorij in maščobe, pa običajno zaradi tega vsebujejo veliko natrija in konzervansov. Nikar pa naj te niti ne preslepijo nizkokalorične tablice – po njih boš, zaradi pomanjkanja hranilnih snovi, kaj hitro zopet postala lačna. Veliko bolje je prigrizniti živila, ki so polna vitaminov in mineralov. Ne le, da boš dlje časa sita, ampak se bo izboljšalo tudi stanje tvojih las, kože in počutja.

Sol

Čeprav sol ne bo dejansko prispevala k povečanju abdominalne maščobe, pa lahko povzroči napihnjenost, zaradi česar se ne boš počutila najbolje. Zmanjšaj količino soli, ki jo uporabljaš pri kuhanju in jedem raje dodaj več zelišč in začimb. Pomisli na ingver, baziliko in kurkumo.