Domov » Lepota & zdravje » TO je razlog, zakaj se med menstruacijo počutiš napihnjeno

TO je razlog, zakaj se med menstruacijo počutiš napihnjeno

Lepota & zdravjeZdravje
TO je razlog, zakaj se med menstruacijo počutiš napihnjeno
📷 Profimedia

Dejansko nima nobene zveze s tvojim reproduktivnim sistemom!

Poleg ostalih manj zaželenih stranskih učinkov v tistem času v mesecu, kar vključuje tudi povečan apetit, zaradi katerega bi pojedla vse, kar ti pride pod roke ter neprijetnih krčev, je neizogibna tudi napihnjenost.

V času štirih do sedmih dni, kolikor najpogosteje traja menstruacija (odvisno od tega, kako deluje tvoje telo), pride napihnjenost, zaradi katere bi večino časa najraje preživela v spodnjem delu pižame. V kolikor si se že kdaj vprašala, zakaj sploh pride do napihnjenosti, beri naprej.

Maternica se dnevno krči na blag, skoraj neopazen način. Ko se bliža menstruacija, ti nihajoči valovi – ponavadi iz fundusa (zgornji del maternice, ki je bližje popku) – potujejo navzdol do materničnega vratu – s frekvenco približno vsakih 40 minut. V času menstruacije pa so ti valovi veliko bolj intenzivni – izvirajo iz obloge maternice, ki se imenuje endometrij in so odgovorni za bolečino, ki jo ženske občutimo.

Čeprav je napihnjenost med menstruacijo povezana s temi krči, pa je zanjo v resnici kriv tvoj prebavni sistem in ne reproduktivni sistem, ki povzroča otekanje spodnjega trebuha med mesečnimi krvavitvami.

Med menstruacijo črevo deluje počasneje zaradi povečanih krčev, valovi maternice pa vplivajo na to, kako hitro se hrana premika skozi prebavni sistem (peristaltiko). To vodi do znanih napihnjenih občutkov, ki jih mnoge ženske doživljajo v tistem času v mesecu in so lahko povezani tudi s tem, zakaj si med menstruacijo lahko bolj zaprta.

Seveda pa obstajajo tudi drugi vzroki za napihnjenost v času menstruacije, kot je na primer zadrževanje vode. To je povezano s spremembami ravni spolnih hormonov progesterona in estrogena. Približno en teden pred prihodom menstruacije se znižajo ravni hormona progesterona. Raziskave kažejo, da spremembe v ravneh progesterona in estrogena povzročajo, da telo zadrži več vode in soli. Celice telesa postanejo otekle z vodo, kar povzroča občutek napihnjenosti.