TO priljubljeno živilo za zajtrk ti izboljša imunsko odpornost
Sezona grip in prehladov je tu in da niti ne omenjamo koronavirusa, ki je z nami že vse od marca letos. Ker si zagotovo čisto vsak med nami želi izboljšati imunski sistem, da bi deloval najboljše kot lahko, ga moramo hraniti s pravimi živili.
Na srečo ti imunsko odpornost izboljša eno živilo, ki je pri številnih najpogostejša izbira za zajtrk. To so jajca.
Že res, da hranila v jajcih lahko okrepijo naše možgane in celo izboljšajo zdravje srca, vendar pa pogosto ne govorimo o uživanju jajc v povezavi z njihovimi hranilnimi sredstvi, ki povečujejo imunost. Izkazalo pa se je, da niso vsa jajca enaka.
Najboljša so seveda domača, saj so obogatena z več pomembnimi hranili, kot so vitamin D, vitamin E in lutein, ki izboljšujejo naš imunski sistem.
V zadnjem času veliko slišimo o vitaminu D kot hranilu, ki spodbuja imunski sistem, glavni razlog pa je korelacija med pomanjkanjem vitamina D in okužbo s COVID-19. Nedavna študija je pokazala, da več kot 80 odstotkom hospitaliziranih bolnikov s COVID-19 primanjkuje vitamina D.
Vitamin D je v maščobi topen vitamin, ki krepi delovanje imunskih T-celic in makrofagov, ki varujejo telo pred škodljivimi patogeni, kot so bakterije in virusi. Ko se vreme ohladi in manj časa preživimo na soncu, je vnos vitamina D s prehrano še en od načinov za zaščito dihal.