TO so posledice, če zaužiješ preveč muškatnega oreščka
Ena izmed najbolj priljubljenih začimb v prazničnem času je, poleg cimeta, muškatni orešček – topel, oreškast, rahlo sladkega okusa in ga najdemo v vsem, od jajčnega likerja do juh in pit.
Muškatni orešček je seme, ki prihaja iz tropskega zimzelenega drevesa Mystica fragrans, ki izvira iz Indonezije. Sveže zmleti muškatni orešček ima močno aromo, ki je podobna profilom kardamoma in bora.
Medtem ko večina ljudi muškatni orešček povezuje s sladicami, muškatni orešček izboljša tudi slane jedi. Topel, rahlo pikanten okus muškatnega oreščka lahko doda jedem ravno pravšnji okus – od jagnjetine pa vse do lazanje. In čeprav je količina, ki jo večina receptov zahteva, le ščepec ali dva, pa je to pravzaprav dobro – kajti čeprav je malo muškatnega oreščka okusno, pa je preveč lahko nevarno.
Preveč muškatnega oreščka je lahko nevarno za tvoje zdravje
Muškatni orešček vsebuje spojino, imenovano miristicin, psihoaktivna snov, ki lahko v večjih odmerkih dejansko zastrupi tvoj sistem, v skladu s študijo, objavljeno v časopisu Emergency Medical Journal. Uživanje več kot 10 gramov (približno 2 čajni žlički) muškatnega oreščka lahko povzroči zastrupitev z miristicinom, kar lahko povzroči epileptične napade, nepravilen srčni utrip, slabost, omotico, suha usta, bolečine in halucinacije.
Torej, v prazničnem času uživaj v muškatnem oreščku, vendar se drži le ščepca ali dveh – od tega je namreč odvisno tvoje zdravje!