Domov » VIP » TOLIKO premoženja ima vsak član britanske kraljeve družine

TOLIKO premoženja ima vsak član britanske kraljeve družine

VIP
TOLIKO premoženja ima vsak član britanske kraljeve družine
📷 Profimedia

Pri 91-ih letih kraljica Elizabetha II drži rekord, saj ima najdaljše kraljevanje v vsej zgodovini, poleg tega pa je tudi najstarejša monarhinja na svetu in ima daleč največ premoženja med vsemi člani britanske kraljeve družine.

Finance britanske kraljeve družine so malo zapletene, saj javnosti niso razkrite vse podrobnosti o njihovem bogastvu. Vendar pa lahko kljub vsemu s precejšnjo gotovostjo trdimo, da ima kraljica Elizabetha skupaj z ostalimi člani kraljeve družine na desetine milijard dolarjev – okoli 88 milijard dolarjev (slabih 75 milijard evrov), kot je leta 2017 poročal Forbes. Glede na to, da člani kaljeve družine ne hodijo v službo, tako kot navadni državljani, od kje jim torej toliko denarja? Kratek odgovor: kraljeva družina ima Crown Estate – zbirko zemljišč in posesti v Veliki Britaniji, ki so v lasti vladajoče monarhinje in vključujejo nepremičnine, kakršna je tudi Buckinghamska palača.

Določen del premoženja kraljeve družine prihaja tudi iz portfelja ekstravagantnih osebnih zbirk. Britanska monarhija ima v lasti milijarde dolarjev vrednih nepremičnin, vključno z gradom Balmoral, kjer kraljica preživi vsako poletje, Savoy v Londonu, konjsko dirkališče in celo londonsko ulico. Kraljica ima tudi eno največjih umetniških zbirk na svetu in kolekcijo Crown Jewels, ki je sestavljena iz več kot 140 posameznih kosov, njena vrednost pa je ocenjena na vsaj 4 milijarde dolarjev (3,4 milijarde evrov).

Torej, koliko premoženja imajo posamezni člani kraljeve družine?

Kraljica Elizabetha II

91-letna kraljica naj bi imela vsaj 520 milijonov dolarjev (440 milijonov evrov) premoženja. Del tega dobička je ustvaril Crown Estate, ki je v koledarskem letu 2016-2017 znesel kar 390 milijonov evrov. Kraljica Elizabetha dobi določen odstotek tega dobička, imenovanega “Sovereign Grant”, ki naj bi se v nadaljnjih 10-ih letih povečal za 15-25%. Delež tega bo šel tudi za obnovo Buckinghamske palače, ki bo obnovljena v naslednjem desetletju.

Kraljica Elizabetha ima v lasti tudi nepremičnino – grad Balmoral, ki je ocenjen na 140 milijonov dolarjev (119 milijonov dolarjev), ki je počitniški dom kraljeve družine in 65 milijonov dolarjev vredno Sandringhamovo hišo na angleškem podeželju, ki jo je kraljica podedovala od svojega očeta. Obe sta zasebni lasti, ki sta že več let ostali v kraljevi družini in nista del Crown Estate-a ali drugih posesti, povezanih s monarhijo.

Princ Filip

Princ Filip, ki je že 70 let mož kraljice Elizabethe, prav tako uživa v bogastvu in ugodnostih, ki jih imajo člani kraljeve družine in naj bi imel okoli 30 milijonov dolarjev (25,5 milijona evrov) premoženja.

Princ Filip je prejemal letno parlamentarno rento v višini 500.234 dolarjev (424.500 evrov) za opravljanje svojih javnih dolžnosti v podporo kraljici. Te naloge so vključevale javne prireditve poleg kraljice in samostojni govori.

Princ Charles

Bodoči kralj naj bi imel po podatkih Wealth-X-a 400 milijonov dolarjev (slabih 340 milijonov evrov) premoženja. Charles, ki je znan tudi kot valežanski princ, največ denarja dobi od Duchy of Cornwall-a – zasebnega posestva, ki financira dejavnosti tistega, ki ima naziv valežanski princ in dejavnosti njegove družine.

Princ William in princ Harry

Princ William in princ Harry imata podobni premoženji, saj sta oba podedovala bogastvo svoje mame, pokojne princese Diane. Oba brata imata nekje med 25 in 40 milijoni dolarjev (med 21 in 34 milijoni evrov) premoženja. Oba brata sta tudi prejela dediščino od svoje matere v pavšalnem znesku približno 14 milijonov dolarjev (12 milijonov evrov), ko sta dopolnila 30 let. Vsako leto po 25. letu starosti pa sta začela prejemati tudi dividende v višini 450.000 dolarjev (382.000 evrov), poroča Forbes.

Kate Middleton

Kate Middleton, ki je postala vojvodinja kambriška po poroki s princom Williamom aprila 2011, naj bi imela okoli 10 milijonov dolarjev premoženja (8.5 milijona evrov), poroča Business Insider, čeprav natančna številka ni znana. Čeprav je Kate prva oseba, ki ni kraljeve krvi in se je pridružila kraljevi družini, pa so njene finance vse prej kot običajne.

Družina Middleton ima v lasti uspešno spletno trgovino Party Pieces. Katina starša, Michael in Carole Middleton naj bi imela nekje med 30 in 50 milijoni dolarjev (med 25.5 in 42.5 milijona evrov) premoženja.

Meghan Markle

Meghan Markle, ki je postala vojvodinja suseška po tem, ko se je letos poročila s princem Harryjem, ima najmanj denarja na svojem bančnem računu v primerjavi z ostalimi člani svoje nove (kraljeve) družine, vendar znesek 5 milijonov dolarjev (dobre 4 milijone evrov) vsekakor ni zanemarljiv.

Večino dobička je Meghan ustvarila še pred zaroko s princem Harryjem in sicer z igranjem v seriji Nepremagljivi dvojec. Za svojo vlogo je prejemala 50.000 dolarjev (42.500 evrov) na epizodo, vendar je serijo prenehala snemati, ko se je preselila v Anglijo k princu Harryju.