Triki in nasveti za reševanje in shranjevanje nakita

Kdo je sveta vladar? Zagriženi podjetniki bi verjetno rekli da denar. Fiziki bi zamomljali nekaj o ohranjanju vrtilne količine. Romantiki bi zašepetali ljubezen. Ostali realisti pa bi na vrhu gore z odprtimi rokami na ves glas zakričali “triki”! Obstaja še kaj na svetu, ki te naredi srečno, stane skoraj da nič, ti poenostavi življenje in po vrhu vsega še omaro spravi red? Danes bomo v priročniku nasvetov in trikov govorili o reševanju in shranjevanju nakita. Naučila se boš zelo koristnih trikov, kot je kako razvozlati verižice in povrniti sijaj tvoji zlatnini s stvarmi, ki jih imaš zagotovo že doma.

1. Povrni sijaj svoji zlatnini z namakanjem nakita v svetlem pivu. Naravna kislina v pivu bo razgradila umazanijo in sijaj bo spet tu.
2. Da ne boš stalno zgubljala in iskala uhane (in njihove zadnje dele), jih v parih zapni na gumbe ali pa na odvečno blago.
3. Se odpravljaš na potovanje? Uhane in prstane pospravi v tedensko škatlico za tablete.
4. Naj bo srebrnina spet svetleča! Na čisto krpo stisni malo kečapa in z njo podrgni po srebrnem nakitu. Obriši z vlažno krpo in pusti da se posuši.
5. Ko pakiraš, položi ves nakit na prozorno folijo in nato drugi kos prozorne folije položi čez nakit. Tako boš prihranila ogromno prostora in tudi preprečila, da bi se ti verižice zavozlale.
6. Unikatni nakit boš zaščitila pred krušenjem tako, da ga posprejaš s prozornim akrilnim sprejem. Pomembno je zgolj to, da pred sprejanjem nakit dobro očistiš, saj bo sprej “zabetoniral” vsako sled prstnega odtisa in umazanijo na nakit. Nakit se mora nato sušiti vsaj 2 uri.
7. Ko potuješ, prepreči vozlanje verižic tako, da en trak verižice potegneš skozi slamico in jo šele nato zapneš na drugi trak. Sedaj jo lahko brez skrbi pospraviš v kovček.
8. Imaš težavo z zapenjanje verižice na sebi? Odvij sponko za papir in jo potegni skozi en zaključek zapestnice. Drži nategnjeno toliko časa, dokler ti ne uspe zapeti obeh koncev skupaj.
9. Če so ti malenkost otekli prsti in ne moreš nikakor potegniti dol prstana, si pošpricaj malo čistila za okna. Ne le, da čistilna sredstva delujejo kot lubrikant, ampak ti tudi malenkost skrčijo kožo.
10. Na zavozlan nakit posuj malo otroškega pudra, ki bo nakit naredil bolj drseč. Nato vzemi šivanko in osvobodi vsak kos posebej.