Tudi ti povsem narobe shranjuješ ostanke vina?
Napoleon Bonaparte je nekoč dejal: “Zaradi ničesar prihodnost ni videti tako rožnata, da bi jo lahko opazovali skozi kozarec Chambertina.” Če si večer pred televizijo pogosto polepšaš s kozarcem rdečega, belega ali rožnatega, potem ti redno ostaja v steklenici malo vina. Da bi bil ta ostanek naslednji in še naslednji dan enako slasten kot prvi dan, moraš ostanke vina pravilno shranjevati.
Če steklenico najraje le zapreš in pustiš na pultu, potem delaš veliko napako, saj bo vino naslednji dan vse prej kot okusno.
Pravilno shranjevanje vina
Izpostavljenost kisiku je dvorezen meč pri vinu. Izpostavljenost zraku je sicer ključnega pomena, da se vinu odpre polni profil okusa, vendar pa ga preveč kisika sčasoma spremeni v kis. Za ohranjanje svežega vina je torej ključno omejevanje izpostavljenosti kisiku.
- Ko shranjujete ostanke vina naj bodo le-ti v hladnem in temnem prostoru, tako da je hladilnik dobra izbira (vendar je potrebno rdeče vino pred uživanjem postaviti na sobno temperaturo za najboljši okus).
- Prav tako je koristno, da ostanke vina pretočiš v manjše steklenice, da zmanjšaš količino zraka, ki kroži blizu vina – pollitrške steklenice so kot nalašč za to.
- In če steklenice namesto na bok shranjuješ pokonci, s tem prav tako zmanjšaš preveliko izpostavljenost zraku.