V Medexu prvi na svetu potrdili izjemno učinkovitost matičnega mlečka

Dokazano blaži vnetne procese v telesu.

Medex ima eno od osrednjih vlog v svetu pri nadgradnji tradicionalne rabe čebeljih pridelkov s klinično podprtimi inovacijami. V raziskave vlagajo že šest desetletij. Danes v modernem laboratoriju razvijajo varne in učinkovite izdelke, z lastno registrirano razvojno-raziskovalno skupino pa aktivno sodelujejo z javnimi raziskovalnimi ustanovami. Tako tudi z raziskavo o učinkih matičnega mlečka, s katero so prvi na svetu potrdili njegovo učinkovitost pri blaženju vnetnih procesov v telesu.

Družinsko podjetje Medex, ki letos beleži že častitljivih 69 let delovanja, je pionir apiterapije v Sloveniji in po svetu, kar pomeni, da čebelje pridelke uporabljajo za terapevtske namene. Z naravnimi, učinkovitimi in inovativnimi prehranskimi dopolnili na osnovi čebeljih pridelkov izboljšujejo življenja ljudi. Prav Medex ima eno od osrednjih vlog v svetu pri nadgradnji tradicionalne rabe čebeljih pridelkov s klinično podprtimi inovacijami. »Ponosna sem, da v Medexu že 60 let vlagamo v razvoj v sklopu našega razvojnega laboratorija, ki ima sodobno tehnično opremo, kjer razvijamo inovativne izdelke na osnovi čebeljih pridelkov. Pri raziskavah učinkov čebeljih pridelkov naša registrirana razvojno-raziskovalna skupina aktivno sodeluje tudi z javnimi raziskovalnimi ustanovami,« je izpostavila Vesna Virant, direktorica Medex Trade, zadolžena za marketing in prodajo. V laboratoriju imajo več kot deset zaposlenih, od tega štiri doktorje znanosti, dve sta doktorici s področja čebeljih pridelkov.

V Medexu so prvi na svetu potrdili učinkovitost matičnega mlečka tudi na sistemsko vnetje

V zadnjem času so zabeležili največje premike zlasti na področju raziskav učinkovitosti matičnega mlečka in propolisa. V sodelovanju s Fakulteto za vede o zdravju Univerze na Primorskem so izvedli raziskavo o učinkih matičnega mlečka in prvi potrdili njegovo učinkovitost na sistemsko vnetje.

Matični mleček se že stoletja uporablja kot tonik vitalnosti in podpora imunskemu sistemu, novejše raziskave pa odkrivajo vedno nove učinke matičnega mlečka na številne vidike človekovega zdravja, kot so vpliv na hormonsko ravnovesje, upočasnitev staranja, spodbujanje možganskih funkcij. Medex v svojih izdelkih uporablja izključno matični mleček s standardizirano vsebnostjo ključne učinkovine 10-HDA, ki jo v naravi najdemo izključno v matičnem mlečku (gre za najpomembnejšo kratkoverižno maščobno molekulo – 10-hidroksidecenojska kislina). Matični mleček, obogaten z vitamini, je uporabnikom že vrsto let na voljo pod blagovno znamko Gelée Royale, kot aktivna sestavina pa je vključen tudi v vrsto drugih izdelkov. V formuli ROYAL  BALANCE™ ga denimo v kombinaciji z žafranom najdemo v novem izdelku Beeharmony™ za lajšanje simptomov menopavze.

Propolis ima tudi protimikrobne in protivnetne učinke, vendar le v pravih odmerkih z zagotovljeno konstantno vsebnostjo flavonoidov

Najnovejše klinične študije dokazujejo, da imajo flavonoidi iz propolisa poleg lajšanja bolečega grla in žrela, za kar se je najpogosteje uporabljal propolis, pozitivne učinke tudi na imunski sistem, prebavni trakt (razjede, vnetja), ustno sluznico (afte, vnetja dlesni) in zobe (preventiva pred kariesom). Edino zagotovilo, do bo propolis res imel protimikrobne in protivnetne učinke, dokazane s kliničnimi študijami, pa je, da je treba zagotoviti pravilen dnevni odmerek in konstantno vsebnost flavonoidov, ki so najbolj poznani po antioksidativnem  delovanju, ne glede na sezono in vir propolisa. Zato v Medexu uporabljajo le propolis s standardizirano vsebnostjo flavonoidov, izraženo s faktorjem APF® (Active Propolis Flavonoids). APF® 50 tako pomeni, da izdelek vsebuje 50 mg flavonoidov na ml, vsebnosti flavonoidov in izsledkom kliničnih študij pa je prilagojeno tudi odmerjanje. Izdelki z oznako APF® so združeni v liniji Propolis defense, del katere je tudi edinstveni Bio Propolis defense pršilo na vodni osnovi, ki je najmočnejši te vrste na svetu in prihaja iz ekološke pridelave.

Izdelki Propolis defense so linija najmočnejših standardiziranih propolisov na trgu, ki so lahko na alkoholni ali vodni. V obliki pršila in pastil je učinkovit pri lajšanju bolečin grla in žrela ter za zdravje ustne sluznice, propolis tinktura pa je primerna za vzdrževanje zdrave sluznice prebavnega trakta ter spodbujanje imunskega sistema. Za vse, ki jim okus propolisa ne ustreza, pa so odslej na voljo nove Propolis defense kapsule, obogatene s cinkom in vitaminom A.

Prvi v Sloveniji začeli omogočati preverjanje kakovosti in varnosti vsakega njihovega kozarca medu

V Medexu že vrsto let opozarjajo, da je na trgu vse več nekakovostnega ter nepreverjenega medu z nedovoljenimi ostanki pesticidov, insekticidov, antibiotikov in težkih kovin, oziroma celo ponaredki medu. Zato so kot prvi v Sloveniji že pred sedmimi leti potrošnikom ponudili storitev Preveri med – na njihovi spletni strani vpišete petmestno številko LOT s pokrovčka Medexovega medu in pridobite analize kakovosti in varnosti, ki so bile narejene v akreditiranih laboratorijih doma in v tujini, prav za vsak kozarec napolnjenega medu.