Veganska jagodna “skutina” torta
Glavna sestavina je zelenjava, ki pa je sploh ne boš okusila!
Presne sladice so izjemno okusne in zdrave, vendar pa običajno vsebujejo ogromno oreščkov, kar mnogim ljudem povzroča neprijetnosti v želodcu. Če med takšne spadaš tudi ti, potem boš navdušena nad današnjim slastnim receptom za vegansko “skutino” torto, v kateri večino oreščkov nadomešča … cvetača! Ja, prav si prebrala. Cvetačo boš spremenila v kremasto in lahkotno kremo, ki ne bo imela niti malo okusa po cvetači.
Veganska jagodna “skutina” torta je brezglutenska in brez mlečnih izdelkov, narejena le iz polnovrednih živil, zaradi česar je zdrava izbira za sladkanje brez občutka krivde. Cvetača vsebuje relativno malo ogljikovih hidratov in visoko vsebnost glukozinolatov – spojin, ki vsebujejo sulfer, ki lahko zmanjša tveganje za raka. Cvetača ima tudi visoko vsebnost vitamina C, ki ga telo potrebuje za proizvodnjo kolagena (za zdravo kožo, zobe in kosti), vsebuje pa tudi vitamin K, ki je izjemno pomemben vitamin.
Veganska jagodna “skutina” torta
Sestavine:
Za podlogo:
- 1 skodelica ovsenih kosmičev
- 1 skodelica mandljev
- 5 jedilnih žlic kokosovega olja
- 6 datljev
- 1/4 čajne žličke soli
Za kremo:
- 2 skodelici nesoljenih, nepraženih indijskih oreščkov, namočenih v vodi čez noč ali vsaj 8 ur
- 4 skodelice naribane cvetače
- 2/3 skodelice kokosovega olja
- sok 2 limon
- 1 čajna žlička limonine lupinice
- 1 jedilna žlica vanilijevega ekstrakta
- 1/2 skodelice javorjevega sirupa
- 1/2 čajne žličke soli
- 1 skodelica očiščenih jagod + za okras
Priprava:
1. Za podlogo: Vse sestavine stresi v multipraktik in miksaj toliko časa, da se začnejo sestavine sprijemati skupaj.
2. Dno okroglega pekača obloži s peki papirjem, obod pa namasti s kokosovim oljem.
3. Zmes razporedi po dnu pekača in ga pritisni ob podlogo ter tudi ob obod do željene višine.
4. Za kremo: Naribano cvetačo stresi v ognjevarno posodo in pokrij s prozorno folijo. Postavi v mikrovalovno pečico za 4-6 minut, da postane mehka. Vzemi iz mikrovalovne pečice in pusti, da se nekoliko ohladi, nato pa odlij odvečno tekočino. Lahko si pomagaš s cedilom in žlico, da iztisneš iz cvetače čim več tekočine.
5. V multipraktiku ali visoko zmogljivem blenderju zmiksaj vse sestavine (razen jagod) do gladkega. To lahko traja tudi kar nekaj minut.
6. Ko je zmes popolnoma gladka, vzemi stran malo več kot pol mase in postavi na stran. K preostali kremi v blenderju dodaj jagode in zmiksaj do gladkega.
7. Jagodno zmes prelij na podlogo in enakomerno razporedi po dnu. Po vrhu jagodne kreme pa previdno polij cvetačno-oreškasto kremo ter jo lepo razporedi, vendar pazi, da ne pomešaš med seboj obeh slojev.
8. Torto položi v zamrzovalnik za vsaj 4 ure. Preden serviranjem naj se torta taja približno 30 minut. Nato jo lahko hraniš v hladilniku ali zamrzovalniku. Postrezi s svežimi narezanimi jagodami ali katerimkoli sadjem po želji.