Veganski recept: Mlečni rjavi riž
Forks Over Knives
Si tudi ti kot otrok velikokrat za zajtrk ali večerjo jedla mlečni riž? Slastna, brezglutenska in kremasta jed je zdaj dobila vegansko in nekoliko bolj zdravo različico, ki je primerna tudi za vse, ki so alergični na laktozo.
Mlečni rjavi riž
Sestavine (za 4 osebe):
- 1 skodelica rjavega riža
- 3 skodelice vode
- 1/2 čajne žličke soli
- 1 1/4 skodelice mandljevega/kokosovega/ovsenega/sojinega mleka
- 2 čajni žlički cimeta
- 3-4 jedilne žlice javorjevega/agavinega sirupa (lahko tudi med za nevegansko različico)
- mandlji
- rozine ali brusnice, sveže sadje
Priprava:
1. Zavri tri skodelice vode. Rjavi riž speri z mrzlo vodo. Ko voda zavre, vmešaj sol in rjavi riž. Znižaj temperaturo, pokrij posodo in kuhaj na zmernem ognju 30 minut. Občasno premešaj.
2. Po 30-ih minutah dodaj mleko in cimet. Malo zvišaj temperaturo in konstantno mešaj, dokler se zmes ne zgosti. Čisto na koncu vmešaj še sirup.
3. Serviraj v posodice in okrasi z mandlji in rozinami (ali čimerkoli želiš).
Ne spreglej tudi recepta za nizkohidratni mlečni “riž”!