fbpx

Veganski recept: Najboljša pita s slano karamelo (brez sladkorja)

Enostavno pitino testo, narejeno iz mandljeve moke in ovsenih kosmičev s kremastim in najbolj slastnim slanim karamelnim polnilom iz kokosovega mleka in kokosovega sladkorja.

Veganska pita s slano karamelo

Sestavine:
Za testo:

  • 2 skodelici mandljeve moke
  • 3/4 skodelice ovsenih kosmičev; zdrobljenih v moko
  • 1/4 skodelice nerafiniranega kokosovega olja; sobne temperature
  • 2 jedilni žlici riževega sirupa
  • 1/2 čajne žličke vanilijevega ekstrakta

Za kremo:

  • 6 1/2 jedilnih žlic kokosovega sladkorja
  • 2 skodelici polnomastnega kokosovega mleka iz pločevinke
  • 3/4 čajne žličke soli
  • 5 1/2 jedilne žlice koruznega škroba
  • 1 3/4 skodelice nesladkanega mandljevega mleka
  • 1 1/2 čajne žličke vanilijevega ekstrakta
Veganski recept: Najboljša pita s slano karamelo (brez sladkorja)
(Amy Le Creations)

Priprava:

1. Za testo: V večji posodi zmešaj skupaj mandljevo in ovseno moko. Dodaj kokosovo olje, rižev sirup in vanilijev ekstrakt. Mešaj toliko časa, da nastane testo, ki ni lepljivo. Če je presuho, dodaj malo mandljevega mleka.
2. Pečico predhodno segrej na 180°C. Testo pritisni ob dno in po obodu okroglega pekača s premerom 25 cm in premazom proti prijemanju, ki mu lahko dvigneš dno. Testo peci 10-12 minut oziroma dokler se ne obarva zlato-rjavo. Pusti, da se popolnoma ohladi.
3. Za kremo: V srednje veliki kozici na visokem ognju zmešaj kokosov sladkor, 1 skodelico kokosovega mleka in sol. Občasno premešaj in zavri, nato pa zmanjšaj ogenj, da le nežno vre. Kuhaj toliko časa, da tekočina nekoliko potemni in se zgosti. To traja približno 15-18 minut.
4. Karamelo odstavi in vmešaj koruzni škrob. Nato vmešaj še drugo skodelico kokosovega mleka, mandljevo mleko in vanilijev ekstrakt.
5. Kozico postavi na srednje do močen ogenj. Tekočino redno mešaj. Krema se bo začela najprej tvoriti na dnu posode, zato jo vsakič postrgaj, ko jo začutiš na dnu, da ostane gladka krema. Ko se začne gostiti, znižaj ogenj na minimum. Še naprej mešaj. Kremo kuhaj približno 5-8 minut.
6. Posodo nekajkratz dnom udari ob površino, da odstraniš morebitne ujete mehurčke v kremi. Nato jo prelij v posodo in prekrij s prozorno folijo tako, da se le-ta dotika kreme – to prepreči, da bi nastala “skorjica”.
7. Pusti ohlajati 15 minut, nato pa postavi v hladilnik za 1 uro.
8. Vzemi iz hladilnikain ponovno premešaj ter nekajkrat udari z dnom ob površino, da odstraniš morebitne mehurčke.
9. Maso prelij ali z žlico razporedi po testu. Postavi v hladilnik za vsaj 2 uri.
10. Preden pito postrežeš, jo po želji potresi s soljo.