Vegansko in brezglutensko: Karamela brez sladkorja
Tudi ti ob besedi karamela vedno pomisliš na svetlo rjavo snov, ki je polna nezdravega sladkorja? V kolikor si se ji do zdaj strogo izogibala, boš od danes naprej obsedena z njo, saj ti predstavljamo recept za slastno in zdravo karamelo, ki jo boš želela jesti na žlico! Potrebuješ le 3 osnovne sestavine in 5 minut časa.
Karamela brez sladkorja
Sestavine:
- 450 gramov (okoli 20) medjool datljev (morajo biti sočni – v kolikor niso, jih namoči v vodi)
- 8 jedilnih žlic vode ali kokosovega/mandljevega/ovsenega mleka
- 1/4 čajne žličke soli
Priprava:
1. V visoko zmogljivem multipraktiku miksaj datlje, mleko ali vodo in sol toliko časa, da nastane gladka, kremasta zmes.
2. V kolikor boš uporabila vodo, karamela iz datljev ne bo tako kremasta in ne bo imela enakega okusa kot z mlekom.
3. S temi količinami boš naredila približno eno polno skodelico datljeve karamele, ki jo lahko shraniš v neprodušno zaprti posodi v hladilniku vse do enega tedna.
4. Prelij jo preko sladoleda, pomakaj vanjo rezine jabolk, dodaj jo v smoothie, ovsene kosmiče, namaži na popečen toast ali pa palačinke.
5. Pa dober tek!