Vegansko in slastno: Čokoladna torta iz fižola
Brez rafiniranega sladkorja in ogljikovih hidratov!
Ta zdrav recept za torto je narejen predvsem iz kokosa in črnega fižola, ki pa ga sploh ne okusiš. Je bogatega okusa, sočna, čokoladna in kremna ter veganska in brezglutenska.
Veganska čokoladna torta iz fižola
Sestavine:
- 1 420-gramska pločevinka črnega (ali rdečega) fižola
- 5 jedilnih žlic chia semen
- 15 jedilnih žlic vode
- 2 skodelici (120 g) suhega nastrganega kokosa
- 3/4 skodelice (75 g) nesladkanega kakava v prahu
- 1 skodelica (175 g) izkoščičenih datljev
- 5 jedilnih žlic kokosovega sladkorja
- 1 čajna žlička vanilije
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- ščepec soli
- 1 400-mililitrska pločevinka kokosovega mleka (ohlajena čez noč v hladilniku)
- 2 jedilni žlici kakavovih zrnc
Priprava:
1. Pečico predhodno segrej na 180°C.
2. Chia semena popolnoma zmelji, nato pa zmešaj z vodo.
3. V multipraktiku miksaj posušen kokos toliko časa, da se začne združevati – približno 1 minuto.
4. Nato dodaj še vse ostalo (razen kokosovega mleka) v multipraktik in miksaj nekaj minut, da se vse sestavine združijo.
5. Zmes razporedi po pekaču premera 18 cm.
6. Peci približno 30-35 minut, dokler noža ne izvlečeš čistega.
7. Počakaj, da se fižolov biskvit ohladi in strdi – ker je brezglutensko testo, ne postane čvrsto vse dokler ni ohlajeno.
8. Odpri kokosovo mleko in postrgaj samo čvrsto kremo (tekočino uporabi za smoothije).
9. Kokosovo smetano stepaj eno minuto.
10. Fižolov biskvit prereži vodoravno na pol, da dobiš dva tanjša oblata.
11. Razporedi kokosovo smetano na sredino in po vrhu brezglutenske torte.
12. Po vrhu potresi kakavova zrnca.
13. Torto hrani v hladilniku do 3 dni.