fbpx

Vegansko in presno: Kavine sanjske ploščice

Ta sladica resnično je sanjska!

Veganska in brezglutenska, kremasta in izjemno okusna sladica, ki bo zagotovo navdušila vse tvoje goste (in, seveda, tudi tebe)!

Kavine sanjske ploščice

Sestavine:
Za podlogo:

  • 1 skodelica mandljev
  • 8 izkoščičenih medjool datljev
  • 2 jedilni žlici presnega kakava
  • 1 jedilna žlici stopljenega kokosovega olja
  • 1/2 čajne žličke soli

Za nadev:

  • 1 1/2 skodelice indijskih oreščkov, 20 minut namočenih v vroči vodi
  • 2 čajni žlički instant kave
  • 1/4 skodelice vroče vode
  • 1/3 skodelice javorjevega sirupa
  • 1 1/4 skodelice kokosove smetane (2 pločevinki kokosovega mleka hrani čez noč v hladilniku, da nastane na vrhu kokosova smetana)

Za preliv:

  • 1/3 skodelice kokosovega olja, stopljenega
  • 1/2 skodelice presnega kakava v prahu
  • 1/4 skodelice javorjevega sirupa
  • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta

Priprava:

1. V multipraktiku zmiksaj surove mandlje v drobtinasto konsistenco. Nato dodaj še ostale sestavine za podlogo in miksaj toliko časa, da nastane lepljiva zmes, še vedno pa se vidijo delci zdrobljenih mandljev. Če so tvoji datlji nekoliko izsušeni in trdi, jih lahko prej za 5-10 minut namočiš v vročo vodo.
2. Pekač velikosti 20×20 cm obloži s peki papirjem, nato pa enakomerno razporedi in ob dno pritisni lepljivo podlogo. Pomagaj si z žlico ali spatulo. Postavi v zamrzovalnik in ta čas naredi nadev.
3. Odcedi vodo od indijskih oreščkov in jih stresi v visoko zmogljiv blender.
4. Instant kavo raztopi v 1/4 skodelici vode ali pa uporabi 1/4 skodelice skuhane turške kave. Prelij k oreščkom skupaj z javorjevim sirupom in kokosovo smetano.
5. Nadev dobro zmiksaj, da nastane gladka krema. Prelij jo po vrhu podloge in postavi v zamrzovalnik za 2 uri.
6. Po dveh urah začni pripravljati čokoladni preliv: med konstantnim mešanjem na nizkem ognju v kozici stopi kokosovo olje, presni kakav, javorjev sirup in vanilijev ekstrakt. Ko je preliv popolnoma gladek ga prelij po vrhu ohlajenega nadeva.
7. Postavi nazaj v zamrzovalnik za vsaj 20-30 minut. Preden sladico postrežeš, naj se na sobni temperaturi odmrzuje 10 minut, saj jo boš tako lažje vzela iz pekača in lepše razrezala.

Vegansko in presno: Kavine sanjske ploščice
(Hot for Food)