Vegi recept: Grahovo-špinačna kaša z ovsenimi kosmiči
Ovseni kosmiči so odlična in hitra zamenjava za rižoto. V kombinaciji z grahom in špinačo so zdrava ideja za hranilen zajtrk, kosilo ali večerjo. Na vrh položi še na oko ocvrto jajce za še bolj hranilen obrok in dodatek beljakovin.
Grahovo-špinačna kaša z ovsenimi kosmiči
Sestavine (za 4 porcije):
- 1 jedilna žlica olivnega olja
- 1 čebula, drobno sesekljana
- 200 g ovsenih kosmičev
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- 200 g zamrznjene sesekljane špinače
- 200 g zamrznjenega graha
- 40 g parmezana, fino naribanega
- naribana lupinica in sok 1/2 limone
- sesekljani in praženi lešniki
- polna pest metinih listov, grobo sesekljani
- mehek kozji sir
- 2 čajni žlički soli
- črn poper v prahu
Priprava:
1. V večji ponvi na srednje močnem ognju segrej olje.
2. Čebulo praži 10 minut, da se zmehča.
3. Vmešaj ovsene kosmiče in jih praži 1 minuto. Vmešaj jušno osnovo, sol in veliko popra.
4. Kuhaj na nizkem ognju, vmes pogosto premešaj. Kuhaj toliko časa, da kosmiči vpijejo skoraj vso tekočino in se zmehčajo, približno 8 minut.
5. Dodaj špinačo in jo kuhaj toliko časa, da se odtaja.
6. Vmešaj še grah, parmezan, limonino lupinico in sok ter oreščke. Dobro pregrej, nato pa vmešaj še meto in preveri začinjenost. Po vrhu potresi še zdrobljen kozji sir in postrezi.
(Vir: Good Housekeeping)