Visoke vrednosti vitamina D ima tudi TO rastlinsko živilo!
Ko pomisliš na živila, ki vsebujejo veliko vitamina D, ti med prvimi zagotovo pade na pamet losos ali pa jajčni rumenjak. Sončni vitamin slovi po tem, da v telo vstopa preko sončnih žarkov ali pa določene hrane. Zaenkrat je izgledalo, da vitamin D vsebujejo le živila živalskega izvora, vendar pa je registrirana dietetičarka Tracy Lockwood Beckerman zdaj razkrila, da ga vsebujejo tudi gobe (ja, resno!).
Tracy pravi, da ima vitamin D cel kup zdravilnih koristi: spodbuja dobro zdravje kosti, lahko zmanjša tveganje za diabetes tipa 2, pomaga pri nosečnosti in menstrualnih zapletih ter celo poveča imunski odziv telesa. Vsemu temu pa dodaj še dejstvo, da vitamin D deluje tudi kot stabilizator razpoloženja! “Čeprav so dokazi še vedno omejeni, raziskovalci verjamejo, da lahko uživanje ustrezne količine vitamina D pomaga zmanjšati sezonsko depresijo in tesnobo, saj posamezniki s temi motnjami pogosto uživajo manj vitamina D,” pravi Tracy.
Koliko vitamina D bi torej morali zaužiti? In kako je to enakovredno gobam? “Povprečna oseba bi si morala prizadevati, da na dan zaužije približno 600 mikrogramov vitamina D. Raziskovalci so ugotovili, da je 5- do 30-minutna izpostavljenosti soncu med 10. in 15. uro dvakrat na teden vse, kar potrebuješ za zadostno raven sinteze vitamina D,” pojasnjuje Tracy. Poleg tega pa le ena četrtina skodelice šampinjonov predstavlja 46 odstotkov tvojega dnevnega vnosa.