Vitamin B12: Ti primanjkuje tega izjemno pomembnega vitamina?

Si v zadnjem času opazila, da vse delaš bolj počasi? Se ti konstantno spi (tudi sredi dneva)? Ali pa se prepogosto ne moreš spomniti imen sodelavcev?

Razkrivamo, kako ugotoviš, ali ti primanjkuje izjemno pomembnega hranila – vitamina B12.

Zakaj je vitamin B12 tako zelo pomemben? Vitamin B12 je izjemno pomemben vitamin, ki je potreben za podporo zdravim ravnem energije, čustvenega počutja in ohranjanja zdravih rdečih krvničk. Tvoje telo ga ne more izdelovati samo, tako da ga moraš zaužiti z živili živalskega izvora, z vitaminom B12 obogatenimi izdelki (na primer jutranjimi kosmiči) ali pa prehranskimi dodatki. Povprečna priporočena količina za odrasle je 2,4 mikrograma vitamina B12 na dan.

Kdo je v nevarnosti pomanjkanja? S staranjem se telesna sposobnost absorbiranja vitamina B12 iz živil zmanjšuje. Pravzaprav kar 4-im od 100-ih žensk med starostjo 40 do 59 let primanjkuje vitamina B12. Poleg njih pa so v nevarnosti pomanjkanja tudi osebe z motnjami v prebavilih (kot sta celiakija in Crohnova bolezen), vegetarijanci in vegani.

Na katere znake pomanjkanja moraš biti pozorna? Najpogostejša simptoma pomanjkanja B12 sta brezvoljnost in utrujenost, poleg njiju pa tudi pozabljivost, bleda polt (ne glede na izpostavljenost soncu), tesnoba brez očitnega vzroka in zamegljen vid.

Kako ukrepati, če imaš kakšnega od omenjenih simptomov? Obišči zdravnika, ki bo naredil krvni test. Poleg tega pa čim prej v prehrano vključi živila, ki vsebujejo to izjemno pomembno hranilo.