Vroča čokolada na tisoč in en način

Je kar malo težko verjeti, da se vročo čokolado pravzaprav da tudi izboljšati in jo narediti še bolj okusno (kot da že sama po sebi ni dovolj dobra?!). Že osnovni recept je božanski in ga je težko prekositi … toplo mleko, kakav in stopljeni marshmallowsi. Ampak nam je uspelo izbrskati nekaj resnično okusnih različic vroče čokolade, ki te bodo morda dokončno prepričali, da poskusiš (če je še nisi?!) to noro dobro sladko razvado. Od kokosovega mleka do Kahlúe, te originalni dodatki h klasični verziji popeljejo vročo čokolado na povsem novo raven okusnih sladic. Te pa opozarjamo: ko boš preizkušala te božanske različice vroče čokolade, je raje naredi malo več, saj te bodo verjetno tvoji bližnji prosili za vsaj en požirek, dva, deset. 😉

1. Bela čokolada z bučo

Potrebuješ:

  • 235 g nasesekljane bele čokolade
  • 2 skodelici vročega mleka
  • 1/2 skodelice bučnega pireja
  • 1 čajno žličko vanilijinega ekstrakta
  • 1 čajno žličko mletega cimeta
  • ščep soli

Priprava: Na zmernem ognju v posodi zmešaj belo čokolado, mleko, bučo, vanilijo, cimet in sol. Mešanico konstantno mešaj z metlico dokler se čokolada ne stopi in ne nastane lepa gosta tekoča zmes. Tekočino prelij v lepo skodelico in uživaj.

2. Vroča čokolada z začimbami za medenjake

Potrebuješ:

  • 240 ml vroče čokolade
  • 60 ml likerja (božičnega, cimetovega, ingverjevega, medenega,…)
  • začimbe za medenjake
  • stepena smetana
  • mleti cimet

Priprava: Pripravi skodelico vroče čokolade po osnovnem receptu: 60 g vroče čokolade stopi v skodelici mleka (če se ti mudi, lahko uporabiš tudi čokolado v prahu). Dodaj liker in prelij v skodelico. Zaključi z žlico smetane in malo mletega cimeta.

3. Ledena vroča čokolada s piškoti in smetano

Potrebuješ:

  • 85 g čokolade s piškoti in smetano
  • 1 žlico sladkorja v prahu
  • 1 žlico mešanice za vročo čokolado (črno ali belo)
  • 1 skodelico mleka
  • 2 kozarca ledenih kock

Priprava: V posodi na zmernem ognju ali v mikrovalovni pečici stopi čokolado. Ko je čokolada stopljena, odmakni posodo z ognja in z metlico vmešaj sladkor in mešanico za vročo čokolado. V mikser stresi čokoladno mešanico, mleko in ledene kocke. Ko je zmes podobna pireju, jo pretresi v kozarec in okrasi s smetano, lahko pa dodaš tudi popražen marshmallow.

4. Vroča čokolada s kokosovim mlekom

Potrebuješ:

  • 1 skodelica sladkorja v prahu
  • 1/2 skodelice kakava v prahu
  • 1 1/2 skodelice kokosovega mleka v prahu
  • 1/2 čajne žličke soli
  • 1 čajno žličko koruznega škroba
  • 2 skodelici vroče vode ali mleka

Priprava: Vse suhe sestavine zmešaj v posodi. Vzemi skodelico in jo do polovice napolni s čokoladno mešanico, dolij vročo vodo (ali mleko) in dobro premešaj. Čokoladne mešanice lahko narediš več in jo hraniš v dobro zaprti posodi.

5. Vroča čokolada na žlički

Potrebuješ:

  • lesene žlice
  • različne vrste čokolade
  • več vrst bombonov
  • marshmallowse

Priprava: Najprej stopi čokolado na štedilniku ali v mikrovalovni pečici (v tem primeru dodaj čokoladi 1-2 žlici olja). Zdaj potopi žlico v čokolado in dodaj različne okusne kombinacije, npr.: čokolada + marshmallowsi, dvojna čokolada (temna čokolada na žlici potresena s koščki bele čokolade), čokoladno arašidovo maslo (temna čokolada na žlici prelita s stopljenim arašidovim maslom),…
V skodelico vročega mleka ali kokosovega mleka potopi žlico in mešaj dokler se čokolada ne stopi. Mmmmmm…

6. Vroča čokolada s slano karamelo

Potrebuješ:

  • 3 jedilne žlice karamelne omake
  • 1 skodelico mleka
  • 60 g temne čokolade
  • stepena smetana
  • ščep morske soli

Priprava: V kozarec daj toliko karamelne omake, da prekrije celotno dno. Nato v posodi, ki je varna za mikrovalovno pečico, segrej mleko, vendar pazi, da ne zavre. Dodaj čokolado in z metlico mešaj toliko časa, dokler ni čokolada popolnoma stopljena. Vročo čokolado prelij v kozarec s karamelno omako in zaključi s stepeno smetano in ščepcem soli.

7. Ledena vroča čokolada

Potrebuješ:

  • 85 g mlečne čokolade, rahlo nasekljane
  • 2 čajni žlički nesladkanega kakava v prahu
  • 2 žlici sladkorja v prahu
  • 1 skodelico mleka in ločeno še 1/2 skodelice mleka
  • malo soli
  • 3 skodelice ledu
  • Za dekoracijo: stepena smetana, pepermintove palčke, čokoladne tablice, marshmallow sirup, če si praznično razpoložena.

Priprava: V majhni posodi na zmernem ognju zmešaj čokolado, kakav v prahu, sladkor v prahu, sol in 1/2 skodelice mleka. Mešaj toliko časa, dokler se čokolada ne stopi in celotna mešanica ne postane homogena čokoladna zmes. Ohladi jo na sobno temperaturo ali pa jo zapri v posodo in shrani v hladilnik za pozneje. Ko si zaželiš ledene vroče čokolade, daj čokoladno zmes v mikser, dodaj skodelico mleka in led. Miksaj toliko časa, dokler ni zmes podobna ledenemu pireju. Ledeno vročo čokolado daj v kozarec, skodelico ali posodico in okrasi po želji.

8. Stajliš vroča čokolada

Potrebuješ:

  • 4 skodelice mleka
  • 2 žlici belega sladkorja
  • 1 cimetovo palčko
  • 1/4 sredice vanilijinega stroka (ali 2 čajni žlički vanilijevega ekstrakta)
  • 170 g temne čokolade (vsaj 60% delež kakava)
  • 1/4 čajne žličke čilija v prahu
  • ščep soli

Priprava: Na zmernem ognju v manjšo posodo zlij mleko, dodaj sladkor, cimetovo palčko in vanilijino sredico. Segrej toliko, da začne tekočina rahlo vreti, nato jo odmakni z ognja ter pusti stati 10-15 minut. Vzemi ven cimetovo palčko. V drugi posodi stopi čokolado. Mlečno mešanico na zmernem ognju segrej in dodaj stopljeno čokolado ter z metlico mešaj, dokler ni čokolada lepo vmešana in tekočina vroča. Dodaj ščep soli in čili v prahu. Prelij v skodelice in okrasi z marshmallowsi.

9. Kahlúa vroča čokolada

Potrebuješ:

  • 2 skodelici mleka
  • 2 žlici sladkorja
  • 1 1/2 žlico nesladkanega kakava v prahu
  • 1/4 čajne žličke cimeta
  • ščep muškatnega oreščka
  • 3 centilitre Kahlúa kavinega likerja
  • majhne marshmallowse, za dekoracijo
  • slano karamelo, za dekoracijo
  • čokoladni sirup, za dekoracijo

Priprava: V manjši posodi na zmernem ognju segrej mleko, sladkor, kakav v prahu, cimet in muškatni orešček. Segrevaj približno 2-3 minuti nato pa odstavi z ognja in vmešaj kavni liker. Takoj serviraj in po želji okrasi z marshmallowsi, slano karamelo in čokoladnim sirupom.

10. Nutellina vroča čokolada

Potrebuješ:

  • Nutello (kozarec z ostanki nutelle)
  • 2 1/2 dcl mleka
  • marshmallowse za dekoracijo

Priprava: Zavri mleko (še boljše če je mandljevo) in ga zlij v skoraj prazno nutello, katere se nikoli ne da popolnoma sprazniti (niti prsti ne pomagajo, vedno je ostane nekaj na stenah in v kotih). Kozarca ne napolni do vrha ampak pusti približno 2 centimetra prostora. Zapri kozarec nutelle in ga dobro pretresi. Nato odpri kozarec, da gre para ven in zopet zapri ter pretresi. Nekajkrat ponovi. Ko vidiš, da na stenah kozarca ni več ostankov nutelle, napitek kar v kozarcu po želji okrasi s smetano, marshmallowsi in z užitkom popij.

ZDRAVA RAZLIČICA: Klasično mleko lahko pri vseh receptih nadomestiš z mandljevim, kokosovim, sojinim,…, bel sladkor pa zamenjaj s stevijo, agavinim sirupom, javorjevim sirupom,…