fbpx

Vse, kar moraš vedeti o čokoladi in zdravi prebavi

Ali velikonočna čokoladna jajčka vplivajo na tvojo prebavo?

Velikonočni prazniki so tu in nikakor ne bi smela imeti slabe vesti, če poješ eno čokoladno jajce (ali dva … OK, morda tri). Ampak, ali ima lahko sladkanje za praznični konec tedna koristi na naše zdravje? Ali ne bi bilo to čudovito?

Že od nekdaj smo mislili, da čokolada negativno vpliva na zdravje naše prebave, vendar pa naj temu še zdaleč ne bi bilo tako.

Koristi čudežnih kakavovih zrn

Čokolade nikakor ne moremo uvrstiti med nezdrava živila, saj vsebuje kakavova zrna, ki pa so dejansko zelo koristna za naša telesa. Fermentacija v kakavovih zrnih in kasnejša ekstrakcija ustvari kakavovo maslo in sprosti različne vitamine in minerale, kot so kalij in antioksidanti. Kakavova zrna vsebujejo tudi dopamin, feniletilamin in serotonin, kemikalije z močnimi antidepresivnimi lastnostmi, ki prav tako spodbujajo dobro počutje. Poleg tega pa je teobromin še ena sestavina kakavovih zrn, ki ima podobne lastnosti kot kofein.

Med fermentacijo čokolade v našem črevesju, za katero so zaslužne črevesne bakterije, se sprosti še več zdravih kemikalij – raziskave so pokazale, da so sproščeni antioksidanti podobni tistim, ki jih najdemo v zelenem čaju.

Vse, kar moraš vedeti o čokoladi in zdravi prebavi
(Pexels)

Katera čokolada je najboljša?

Tako kot pri vseh živilih, so tudi tukaj določene vrste boljše od drugih. Zdravilne koristi mlečne čokolade so žal zanemarljive. Razlog se skriva v tem, da je mlečna čokolada zelo predelana in je posledično naše črevesne bakterije ne sprejmejo najbolje. Kar pomeni, da klasična čokoladna jajčka iz mlečne čokolade ne bodo najboljša izbira…

Najboljša je temna čokolada, ki vsebuje visok delež (najmanj 70%) kakavovih zrn. To je tudi vrsta čokolade, ki ima vse zgoraj omenjene koristi za naše zdravje. Čokolada v osnovi ni nezdravo živilo, slaba postane šele takrat, ko je močno obdelana, saj ji med obdelavo dodajo sladkorje in različne oblike mlečnih proizvodov, vključno s smetano in kondenziranim mlekom.

In kot verjetno že veš, imajo sladkor in nekateri mlečni izdelki (smetana, mleko) zelo negativen vpliv na našo prebavo, še zlasti če imaš težave s prebavili, kot je na primer sindrom razdražljivega črevesja, kar lahko vodi v neprijetno napenjanje.

Torej, če bi rada praznike preživela sproščeno in po velikonočnem vikendu kar prekipevala od zdravja, potem se odloči za temno čokolado. In, tako kot pri vseh stvareh, je tudi pri njej obvezna zmernost!