Vse, kar moraš vedeti o Oskarjih 2016!

Sezona nagrad je v polnem teku in vedno bolj se tudi bližamo najbolj odmevnim filmskim nagradam – Oskarjem! Še točno en mesec nas loči od najbolj pričakovane prireditve leta in končno je razkrit tudi letošnji gostitelj, prav tako pa tudi vsi nominiranci. Vendar pa niso vsi zadovoljni z izbiro Akademije. Jada Pinkett Smith, George Clooney in režiser Spike Lee se pri letošnjih nominacijah pritožujejo nad pomanjkanjem raznolikosti.

Kljub temu pa bi to lahko bilo leto, ko bi Leonardo DiCaprio domov odnesel svojega prvega Oskarja, saj je nominiran za najboljšo moško vlogo za revolucionarno predstavo v filmu Povratnik (The Revenant). Želiš izvedeti vse podrobnosti o letošnjih Oskarjih? Beri naprej.

Datum
88. vsakoletne filmske nagrade Oskarji, ki jih podeljuje Akademija, se bodo letos zgodile 28. februarja v Dolby Theatre-u v Hollywoodu.

Gostitelj
Chris Rock se vrača! Oskarje bo gostil že drugič (morda se ga spomniš, ko je nagrade vodil leta 2005), v izjavi za medije pa je komedijant dejal: “Tako sem vesel, da bom lahko spet vodil Oskarje. Super se je vrniti nazaj!”

Nominiranci
Nominacije za Oskarje so bile objavljene 14. januarja z osmimi filmi v kategoriji za Najboljši film leta. Film Povratnik je skupaj prejel kar 12 nominacij, film Mad Max pa ne zaostaja veliko za njim z 10 nominacijami. Film The Martian se lahko pohvali s 7 nominacijami, igralka Jennifer Lawrence pa je v šestih letih že četrtič nominirana za glavno žensko vlogo, tokrat za film Joy.

Zabave

  • The Governors Ball: Je uradni ‘afterparty’ Oskarjev in bo letos potekal v Centru Hollywood and Highland v Los Angelesu. Lansko leto se je zabave udeležilo mnogo znanih obrazov, med drugim Julianne Moore, Emma Stone in John Legend.
  • Vanity Fair Oscar Party: Vanity Fair bo vsakoletno zabavo gostila v Wallis Annenberg Center For the Performing Arts na Beverly Hills-u v Kaliforniji. Lansko leto so bili med udeleženci tudi Jennifer Aniston, Jared Leto in Beyoncé.
  • Elton John’s AIDS Foundation party: AIDS fundacija Eltona Johna bo letošnji ogled filmskih nagrad in ‘afterparty’ gostila v Pacific Design Center-u v Zahodnem Hollywoodu. Lanskoletnega dogodka so se udeležile zvezde kot so Miley Cyrus, Heidi Klum in Gigi Hadid.
  • The Night of 100 Stars Gala: Že 26. prireditev zapored bo potekala v Beverly Hilton Hotel-u na Beverly Hills-u, gostil pa jo bo Norby Walters. Gosti na tej zabavi so vodilni v zabavni industriji, TV zvezde in igralci ter tudi pretekli prejemniki Oskarjev in nominiranci.
  • The Weinstein Company party: Dogodek je namenjen samo njihovim članom in se bo odvil v Soho House v Zahodnem Hollywoodu. Redni gostje so na primer Leonardo DiCaprio, Katy Perry in Meryl Streep.

Polemike
Odkar so bili objavljeni letošnji Oskarjevi nominiranci, je bilo okoli njih ogromno polemik. Ne samo, da je bilo nekaj ignoriranj in presenečenj, razvila se je celo burna razprava o pomanjkanju raznolikosti, sploh glede temnopoltih in svetlopoltih igralcev. Največ imajo za povedati zvezdniki, kot so David Oyelowo, George Clooney, Idris Elba in najbolj glasna med njimi Jada Pinkett Smith, ki je šla celo tako daleč, da bo celotni šov bojkotirala.

Napetost
Potem, ko je v začetku januarja domov odnesel Zlati globus za svojo predstavo v filmu Povratnik, je Leonardo DiCaprio pripravljen na še eno nagrado – Oskarja za najboljšo moško vlogo. V izjavi je igralec dejal: “Tako sem hvaležen Akademiji za njihovo priznanje temu filmu. Snemanje Povratnika je bila ena izmed najbolj bogatih in ustvarjalnih izkušenj v mojem življenju. Nič od tega se ne bi zgodilo brez Alejandro-vega (González Iñárritu) talenta, vizije in odločnosti. Naša predana ekipa si prav tako zasluži svoj trenutek. Skupaj so ustvarili resnično edinstveno filmsko doživetje. Čestitke vsem mojih kolegom, ki so letos nominirani. Hvala akademiji.”
Čeprav je to že peta Leo-va nominacija, igralec do sedaj še ni prejel Oskarja. Držimo pesti, da bo letošnje leto zanj srečno leto!