Zahrbtna resnica o granola ploščicah

Ura je tri popoldan in ti si lačna. Kar nekaj časa je že minilo od kosila in še več je do večerje. Namesto da posežeš po sladkarijah, se raje odločiš za zdravo granola ploščico. Pametno, kajne? Ni nujno. Številne granola ploščice imajo enako količino ogljikovih hidratov, sladkorja in kalorij kot navadne sladkarije.

Ampak še preden te prestrašimo glede popoldanskega prigrizka, je pomembno opozoriti, da se količina kalorij, sladkorjev in umetnih sestavin razlikuje med blagovnimi znamkami. Obstajajo torej tudi zdrave možnosti. Običajno so granola ploščice narejene iz ovsenih kosmičev, suhega sadja in oreščkov. Vse to so zdrave sestavine, ki kontrolirajo krvni sladkor in izboljšujejo zdravje srca. Problematični so torej vsi tisti zahrbtni dodatki med sestavinami, ki ploščice naredijo manj zdrave.

Sledi pravilu 5-ih

Eden od teh nezdravih dodatkov so nasičene maščobe. Pomembno je biti pozoren na ploščice, ki vsebujejo več kot 20 odstotkov dnevne vrednosti nasičenih maščob. Znano je, da prehrana, bogata z nasičenimi maščobami, zvišuje raven holesterola, kar spodbuja blokade v arterijah in srcu. In kaj bi morala torej narediti? Preprosto slediti “pravilu petih”. Ko poskušaš najti zdravo granola ploščico, izberi tisto, ki vsebuje najmanj pet gramov vlaknin, beljakovin in nenasičenih maščob.

Ostali pogosto dodani dodatki v granola ploščicah pa so še umetna sladila, dodani sladkorji, konzervansi in rastlinska olja, ki se jim čim bolj izogibaj.

In še nekaj … Manj kot je sestavin, bolj zdrava je (običajno) ploščica.

Tell Us What You Think
0happiness0kiss0hilarious0embarrassed0indifferent0angry