fbpx

Zakaj bi morala vsako jutro najprej spiti kozarec vode

Ja, še pred skodelico kave!

Tvoja običajna jutranja rutina gre nekako takole: se zbudiš, preveriš Instagram in nato odpraviš do štedilnika, da si skuhaš kavo. Ampak, če bi dan namesto s skodelico kave začela s skodelico vode, bi s tem svojemu telesu naredila ogromno uslugo. (Ne skrbi, kasneje boš lahko popila tudi skodelico toplega kofeinskega napitka.)

1. Lahko izboljša tvoj metabolizem
Pitje vode (približno 6 dcl) na prazen želodec lahko poveča tvoj metabolizem za kar 30 odstotkov. Kozarec vode na tešče spravi v pogon tvoje telo in s tem prispeva k učinkovitejši prebavi že navsezgodaj zjutraj.

2. Pomaga ublažiti zgago in prebavne motnje
Ko je kozarec vode prva stvar, ki jo zjutraj vneseš v telo, s tem očistiš vse kisline iz požiralnika, ki so se med spanjem dvignile iz želodca. Pomaga pa tudi sprati kislino s tvojih zob.

3. Lahko prepreči nastanek ledvičnih kamnov
Pitje vode takoj po tem, ko se zbudiš je ključnega pomena za redčenjem odpadnih snovi v urinu, ki lahko povzročijo nastanek ledvičnih kamnov. Ampak zapomni si, na dan moraš popiti vsaj 1,5-2 litra vode, da preprečiš nastanek ledvičnih kamnov. Dodatek rezine limone, ki je bogata s citronsko kislino pa tudi zelo pomaga.

4. Lahko zaustavi glavobol v nastajanju
Dehidracija je eden od glavnih vzrokov za glavobole. Zjutraj se najprej spomni na kozarec vode, ki bo pomagal preprečiti nastanek glavobolov. Ampak hej, nikar ne pozabi vodo po požirkih piti tudi tekom celega dneva.

5. Pomaga odplakniti toksine iz telesa
Gre za to, da ohranjaš malo črevo hidrirano in pravo ravnovesje vode v telesu. Stopnja praznjenja mehurja (oziroma kako pogosto greš na odvajanje vode) se veča s tem, koliko vode zaužiješ. Več vode kot zaužiješ, več toksinov odplakneš. Tako preprosto je.

6. Prebavo ohranja v pogonu
Ja, kozarec vode na prazen želodec pomaga uravnavati prebavo (premikanje črevesja), tako da nikar ne pozabi na zdravilen kozarec H2O-ja.

7. Lahko te ubrani pred boleznimi
Da bi se obvarovala pred gripo in prehladi, moraš ohranjati svoj limfni sistem – pomemben del imunskega sistema – hidriran. Jutranji kozarec vode bo pomagal preprečiti zasičenost ter zagotovil ustrezno (in učinkovito) drenažo.