Zakaj si lažje zapomnimo besedila pesmi kot ostale informacije

Nobene dileme ni, da si besedila pesmi zapomnimo hitreje kot pa kakšna dejstva. Kot otrok si se abecede verjetno naučila na pamet prav s pomočjo pesmi.

Zakaj si je torej lažje zapomniti daljše besedilo pesmi kot pa recimo krajši nakupovalni seznam ali periodni sistem?

Rime pomagajo izboljšati spomin

Že dolgo preden se je pojavila pisana beseda, kar se je zgodilo okoli leta 3400 pr. n. št., so ljudje potrebovali načine za preprosto zapomnitev in posredovanje informacij, ki so ključne za naše preživetje kot vrste.

“Informacije, na primer, kje je vodnjak ali katera hrana je strupena in katera ne, in kako oskrbeti rane, da se ne okužijo,” je Daniel Levitin povedal za BBC. Levitin, nevroznanstvenik, ki tudi poje in igra tenor saksofon, kitaro in bas, je strokovnjak za nevroznanost glasbe. Pojasnil je, da so ljudje več sto tisoč let ustvarjali pesmi, da bi si zapomnili pomembne informacije.

Eden od ključev za pomoč pri spominu v takih ustnih tradicijah je uporaba rime. Rime olajšajo zapomnitev informacij, še posebej, če so združene z močnimi vizualnimi podobami v pesmi. Ritem in melodija sta dodatni komponenti, ki nam omogočata, da si lažje prikličemo besedilo pesmi kot iste besede same po sebi.

Zaradi strukture pesmi si je besedilo lažje zapomniti

Štirje glavni deli pop skladbe – uvod, verz, refren, ‘bridge’ – so ponavadi urejeni v le nekaj skupnih struktur. To je eden od mnogih razlogov, zakaj se lahko povsem nova pesem zdi takoj znana.

Struktura pesmi je velika spodbuda za spomin. “To nam daje ritem, na katerega lahko obesimo besede. Vemo, da če se besede ne ujemajo s to časovno strukturo, ne morejo biti prave besede,” pojasnjuje Ian Cross, nekdanji direktor Centra za glasbo in znanost na Univerzi v Cambridgeu.

“Besedilo za glasbeno delo je verjetno še toliko bolj, ker ni samo ritmična struktura, ampak tudi melodična struktura – melodija, vzponi in padci ter višina, ki jo spremljajo besede.”

Ko se vsi ti elementi združijo, postanejo uglasbene besede veliko lažje zapomnljive kot besede, natisnjene navadno črno-belo na strani.

Poleg tega cela skupina ljudi dela na tem, da je besedilo uspešnice postalo privlačno in nepozabno, od avtorja pesmi do izvajalca in producenta. Nihče se ne trudi na podoben način, da bi bili datumi v zgodovinskem učbeniku prijetni ali bi si jih bilo enostavno zapomniti.

Pomen čustev in ponavljanja

Glasba lahko vpliva na naše razpoloženje in ga celo izboljša, določene pesmi pa lahko prikličejo na plan posebna čustva. “Glasba je pogosto kodirana na zelo oseben in čustven način in vemo, da ko kodiramo karkoli s čustvenimi ali osebnimi konotacijami, se to bolje vtisne v spomin,” je za BBC povedala glasbena psihologinja Vicky Williamson, ki je strokovnjakinja za spomin.

Zato se lahko pesem iz tvojih srednješolskih let neizbrisno vtisne v tvoje možgane poleg miselne podobe tvoje najstniške zaljubljenosti. Če slišiš to pesem celo desetletja pozneje, se lahko takoj spomniš celotnega besedila skupaj s poplavo starih čustev.

Potem je tu še preprosto dejstvo, da priljubljene pesmi slišimo pogosteje, kot se zavedamo: v nakupovalnih središčih, dvigalih, na fitnesu, v restavracijah in barih; na zabavah in porokah; na radiu; v oglasih; in v zvočnih posnetkih televizijskih oddaj in filmov. Vsakič se besedilo utrdi v naših možganih.

In refren pesmi se še večkrat ponovi. Vsakdo, ki je kdaj obiskal nakupovalno središče v decembru – tudi nekdo, ki ne praznuje božiča – verjetno lahko zapoje refren “Jingle Bells.”

Za hitro zapomnljive pesmi pa je nevroznanstvenik Daniel Levitin za The Naked Scientists pojasnil, da “so melodično in ritmično preproste.” Med takšne sodita na primer ‘Who Let the Dogs Out?’ in ‘Baby Shark’.

Vse pravice pridržane © 2023 Modna.si