Domov » Zanimivosti » Zakaj si ljudem všeč bolj, kot si misliš

Zakaj si ljudem všeč bolj, kot si misliš

Zanimivosti
Zakaj si ljudem všeč bolj, kot si misliš
📷 RawPixel

Nova študija je razkrila, da naredimo veliko boljši prvi vtis, kot si mislimo!

Če obstaja kaj hujšega od prvega pogovora z neznano osebo, potem je to naknadna analiza interakcije. Sem se jim zdela dolgočasna? Je bila tista šala sploh primerna? Morda sem se jim zdela nesramna ali nevljudna. Ne glede na to, ali si prvič spoznala nove sošolce, svoj zmenek ali prijatelja od prijatelja na zabavi, s komerkoli se pogovarjaš, si želiš narediti čim boljši vtis, kljub vsemu pa imaš po končanem pogovoru pogosto vse prej kot dober občutek.

Ampak, glede na nedavno študijo objavljeno v Psychological Science je prišel skrajni čas, da pomirimo naše dvomljive in zaskrbljene misli, saj smo ljudem veliko bolj všeč, kot se nam zdi.

V raziskavi so med seboj spoznali tuje ljudi, ki so se morali pogovarjati. Ko so bili njihovi prijateljski pogovori zaključeni, so morali oceniti sogovornika in tudi to, kako mislijo, da je sogovornik ocenil njih.

Fenomen, ki so ga znanstveniki poimenovali “všečna razlika” je razkril, da so udeleženci eden za drugim podcenili, kako dobro so jih ocenili njihovi sogovorniki in kako so uživali v njihovi družbi.

Znanstveniki pa so odkrili tudi, da zaradi istega razloga, ker se preveč obremenjujemo s tem, kako bi naredili najboljši vtis in kaj si sogovornik misli o nas, pozabimo ime sogovornika.